Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vicepremiér: Do 15 let by mohly studovat VŠ dvě třetiny obyvatel

Vicepremiér: Do 15 let by mohly studovat VŠ dvě třetiny obyvatel

PRAHA 23. února (ČTK) - Do deseti až 15 let by vysoké školy a různé bakalářské programy mohly studovat až dvě třetiny obyvatel. Na dnešním setkání s investory, které pořádala Asociace pro zahraniční investice, to řekl vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel (ČSSD). Řada oborů však podle něj bude zaměřena spíše na úzkou praxi než na vědu, a nahradí tak některé učební obory.

Do terciárního vzdělávání loni podle Havla mířilo zhruba 42 procent lidí. Do čtyř let tento podíl mohl činit 55 procent. Důvodem je nejen rostoucí počet vysokých škol a jejich kapacit, ale i nepříznivý demografický vývoj. Zvyšuje se také objem peněz mířících do vysokého školství. Za poslední čtyři roky vzrostl o 50 procent.

Charakter univerzit a vědeckých pracovišť si ale udrží jen některé ústavy, řekl Havel. Na ostatních prý budou platit "tvrdé manažerské principy" zaměřené na úzkou praxi. Podle Havla se již nyní mezi jednotlivými vysokými školami výrazně liší úroveň výuky. Například ekonomii učí přes 40 fakult. Neexistují však statistiky, jak se liší úspěšnost absolventů na trhu práce. Školy navíc nejsou na úspěších svých bývalých žáků ani nijak finančně zainteresovány.

Velké rozdíly jsou i v publikační činnosti škol a kateder a často se liší i obsah výuky. ČR má podle Havla nejliberálnější vysokoškolský zákon na světě, a na univerzitách tak téměř nejde přikázat, jakou látku by měli učitelé závazně probírat. Aby se na vysokou školu dostalo co nejvíce zájemců, je podle Havla nutné správně nastavit již střední školství. Společně s ministryní Petrou Buzkovou proto navrhují do čtyř let zdvojnásobit počet gymnázií. Jejich absolventi podle něj nejsou příliš ohroženi nezaměstnaností. Naopak u některých učebních oborů dosahuje nezaměstnanost absolventů až 50 procent.

Petr Jonák kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze