Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Prioritou nového rektora UK je rozšíření vědecké práce univerzity

Prioritou nového rektora UK je rozšíření vědecké práce univerzity

PRAHA 22. února (ČTK) - Předáním symbolů rektorské hodnosti byl dnes v zaplněné historické aule pražského Karolina slavnostně uveden do funkce nový rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Ve svém prvním funkčním období se chce zaměřit na rozvoj vědy a jeho cílem je i větší provázanost jednotlivých fakult. Po skončení ceremoniálu to řekl novinářům.

V čele instituce chce navázat na práci svého předchůdce Ivana Wilhelma. Univerzita by podle něj měla být kvalitní, mezinárodně respektovanou vysokou školou postavenou na doktorandském studiu a vědecké práci. Pravě ve vědě vidí nový rektor velký potenciál nejstarší české univerzity. "Potřebujeme zintenzivnit vědeckou práci, aby všechna pracoviště univerzity byla velmi výkonná, a ne některá slabší, jak tomu možná v některých případech ještě je," řekl.

Pracovat je také podle Hampla třeba na větší mobilitě studentů i akademických pracovníků. Chtěl by také docílit lepšího propojení jednotlivých fakult tak, aby univerzita fungovala jako jeden celek. "Studenti by si měli snáze vybírat některé předměty na jiných fakultách, než právě studují, a tak získat možnost dotvářet si sami studijní program podle svých vlastních preferencí," řekl.

Dvaačtyřicetiletý Hampl je nejmladším poválečným rektorem univerzity. Věk ale v této funkci není podle Wilhelma handicapem, naopak může přinést nové impulzy. "Je to odhodlaný mladý muž, plný energie a já myslím, že univerzita na tom bude jenom vydělávat," řekl o svém nástupci. S negativními reakcemi ve svém okolí se zatím nesetkal ani nový rektor.

Fyziolog Hampl se věnuje výzkumu cév v plicích a placentě a má za sebou dlouholetou práci v Ústavu patologické fyziologie na Fakultě dětského lékařství. Zkušenosti získal i při svém pobytu na Minnesotské univerzitě ve Spojených státech. Na post rektora ho akademický senát navrhl loni. Do funkce nastoupil 1. února. Jeho funkční období je čtyřleté. "Nevyrůstal jsem odmala s představou, že budu rektorem, ale posléze moje putování po světě vědy a vzdělávání dospělo až k bodu, kdy mě přišlo, že by to mohlo být dobře," komentoval svoji novou funkci.

David Grossmann mal kš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze