Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Únor 2006
Dětský uzel aktuálního dokumentu MfD: Studenti hradecké farmacie koupili billboardy proti Rathovi

Studenti královéhradecké Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy se složili na nákup šesti billboardů proti ministru zdravotnictví Davidu Rathovi. Na billboardech je text "Ministr Rath nás uráží". Tři billboardy studenti umístili v Praze, dva v Hradci Králové a jeden v Brně. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v mutaci pro Královéhradecký kraj.

Dětský uzel aktuálního dokumentu CzechInvest: Podnikatelé mají velký zájem o program Profese

Malí a střední podnikatelé mají velký zájem o dotační program Profese, který je zaměřen na školení a rozvoj pracovníků firem. Ve druhém kole přijímání žádostí o dotace z toho programu, které skončilo v úterý, agentura CzechInvest evidovala 115 přihlášek, přičemž více než polovinu žádostí podali podnikatelé z Moravy. Na druhé kolo programu Profese má agentura k dispozici 100 milionů korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentská komora si poprvé do svého čela zvolila ženu

Novou předsedkyní Studentské komory Rady vysokých škol se stala dvaadvacetiletá studentka práva a politologie na Masarykově univerzitě v Brně Klára Poláčková. Členové komory ji zvolili ve středu. Jako první žena v čele

instituce vystřídá Jiřího Nantla, který byl v čele komory od roku 2003, informoval ČTK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nová nadace podpoří vývoj technologií a projekty studentů

Vývoj pokročilých technologií a projekty talentovaných studentů českých vysokých škol chce podporovat nově vzniklá nadace při Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v Praze Czech Technical University Media Laboratory. Ve středu byla založena v Praze. ČTK to sdělila tisková mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejtěžší je uspět u přijímacích zkoušek na právnických fakultách

Největší šanci na přijetí mají stále uchazeči o vysokoškolské studium technických oborů. Téměř všechny adepty studia přijme i řada soukromých škol. Nejtěžší je naopak tradičně uspět při přijímacím řízení na právnické fakulty a umělecké obory. Na technické školy se dostane přes 80 procent uchazečů, na práva méně než pětina.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy v EU mají podle Evropské komise více učit podnikání

Evropská komise dnes přijala plán, který má už od školních lavic povzbuzovat výuku a rozvíjení ducha podnikavosti v Evropské unii. Nejlépe tím, že si žáci či studenti založí firmu přímo ve škole či univerzitě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zvýšit si kvalifikaci by mělo být v budoucnu snazší

Rozšířit si kvalifikaci nebo získat novou má být v budoucnu snazší. Umožnit to má zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, který dnes schválila sněmovna. Zákon má především usnadnit život dospělým, kteří si chtějí doplnit vzdělání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi mají hodně absolventů středních škol, vysokoškoláků ale málo

Velké množství středoškolsky vzdělaných lidí pomohlo podle ředitele Střediska vzdělávací politiky Jana Kouckého regionům v České republice k dobrému umístnění ve srovnávací studii rakouského Institutu IBW. Ta hodnotila úroveň dosaženého vzdělání v zemích střední a východní Evropy. V porovnání se státy OECD je Česká republika ale spíše podprůměrná.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzkum: Češi patří mezi největší "vzdělance" střední Evropy

Skvěle se umístili Češi ve srovnávací studii rakouského Institutu IBW týkající se úrovně vzdělání v zemích střední Evropy. Pražané jsou prý dokonce nejvzdělanějšími Středoevropany. Vynikající výsledky vykázaly rovněž baltské státy. Rakušané se spolu se Slováky a Slovinci umístili mezi průměrem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu S programem Leonardo na stáže vyjíždějí i nezaměstnaní absolventi

Přes 200 projektů letos usiluje o grant z programu Evropské unie Leonardo da Vinci. Na zahraniční stáže a výměnné pobyty mohou díky němu vyjet nejen studenti středních odborných škol a učilišť, ale také mladí zaměstnanci firem nebo nezaměstnaní. "Kromě škol se čím dál tím více zapojují i podniky a zájem mají i úřady práce," řekla ČTK manažerka programu Iva Tatarková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kolik stojí český vysokoškolák?

Studium mladých lidí na VŠ financují z velké části rodiče. Jako velkou zátěž pro rodinu to pociťují například studenti techniky.

Z výsledků výzkumu, který provedlo Centrum pro studium vysokého školství (CSVŠ) vyplývá, že jedním z palčivých problémů českých vysokoškoláků je jejich finanční situace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel herec a režisér Karel Pech

Ve věku nedožitých devětaosmdesáti let zemřel herec a režisér Karel Pech. Hrál na několika scénách včetně Národního divadla, jeho jméno je však spíše spojeno s autorskou a režijní prací v rozhlase a především v televizi. Pech se v roce 1953 stal jedním z prvních tvůrčích pracovníků tehdy vzniklé Československé televize, pamětníci si připomenou například jeho pořady o Japonsku, které natáčel společně s japonskou bohemistkou Šimako Muraiovou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příspěvek dostane každý druhý

V lednu začaly vysoké školy poprvé vyplácet ubytovací stipendia. Podle bývalého předsedy studentské komory Rady VŠ Jiřího Nantla, který změnu pomáhal prosadit, dostává nyní příspěvek na ubytování více studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu S průměrem pod 1,2 přijmeme bez přijímaček

"...Naše fakulta je otevřena nejen maturantům, kteří se zajímají o studium lékařství eventuálně zubního lékařství, ale i zájemcům o bakalářské studijní programy. Ty jsou orientované na některé zdravotnické obory. Otevřeni jsme i absolventům bakalářských studijních programů, kteří hodlají umocnit své nabyté znalosti v navazujícím magisterském studiu. Pro výuku máme zázemí v 80 ústavech a klinikách. "

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kritiku přijmu, říká mladý děkan

Od 1. února je děkanem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze její někdejší student Michal Stehlík z Dačic. Do čela nejstarší a největší fakulty se vyhoupl v devětadvaceti letech. Ve čtvrtek 8. prosince 2005 ho děkanem zvolil akademický senát školy. Stehlík, ročník 1976, pracoval jako náměstek v pražském Národním muzeu. Na fakultě externě přednášel slovenské dějiny 19. století.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do funkce bude slavnostně uveden nový rektor UK

Ve velké aule historické budovy pražského Karolina bude dnes slavnostně uveden do funkce nový rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. V čele nejstarší české univerzity střídá fyzika Ivana Wilhelma. Svoji funkci bude vykonávat čtyři roky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Znalost jazyků v EU se zlepšuje, ale pomalu

Alespoň jedním cizím jazykem mluví v Evropské unii 56 procent obyvatel, což je o šest procent více než v roce 2001. Celých 83 procent si uvědomuje, že znalost cizích řečí je užitečná, ve srovnání se 72 procenty před pěti lety. Tento dobrý trend ovšem zdaleka nestačí k dosažení mety, aby každý občan EU znal kromě své mateřštiny nejméně dva další jazyky - tím se zatím může chlubit 28 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Eurobarometr, jehož výsledky byly dnes zveřejněny v Bruselu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy se otevírají studentům

Pro zájemce o akademická studia, kteří se nyní rozhodují, kam zaslat přihlášku, připravily vysoké školy zastoupené v regionu několik novinek.

Ekonomická fakulta Západočeské univerzity Plzeň získala pro svou chebskou část milionový grant na zkvalitnění informačních technologií. „Škola nakoupí pro studenty dvacet přenosných notebookových počítačů a pokryje svůj chebský areál bezdrátovou sítí rychlého internetu Wi-Fi,“ informoval proděkan fakulty Miroslav Plevný.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový rektor UK se ujal funkce

Ve velké aule historické budovy pražského Karolina byl včera slavnostně uveden do funkce nový rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. V čele nejstarší české univerzity střídá fyzika Ivana Wilhelma. Svoji funkci bude vykonávat čtyři roky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prioritou nového rektora UK je rozšíření vědecké práce univerzity

Předáním symbolů rektorské hodnosti byl dnes v zaplněné historické aule pražského Karolina slavnostně uveden do funkce nový rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Ve svém prvním funkčním období se chce zaměřit na rozvoj vědy a jeho cílem je i větší provázanost jednotlivých fakult. Po skončení ceremoniálu to řekl novinářům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři si zvolí nového předsedu a projednají rozpočet

Doplňující volba nového předsedy a místopředsedy je na programu zasedání České konference rektorů (ČKR), které dnes pokračuje v Olomouci. Rektoři také projednají Evropskou chartu výzkumných pracovníků a strategii rozpočtu vysokých škol pro roky 2007-2008.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vicepremiér: Do 15 let by mohly studovat VŠ dvě třetiny obyvatel

Do deseti až 15 let by vysoké školy a různé bakalářské programy mohly studovat až dvě třetiny obyvatel. Na dnešním setkání s investory, které pořádala Asociace pro zahraniční investice, to řekl vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel (ČSSD). Řada oborů však podle něj bude zaměřena spíše na úzkou praxi než na vědu, a nahradí tak některé učební obory.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Předsedou konference rektorů je Petr Sáha ze zlínské univerzity

Českou konferenci rektorů (ČKR) povede do července letošního roku rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha. Rozhodli o tom členové konference na svém jednání v Olomouci v doplňovacích volbách. Sáha vystřídá bývalého rektora Karlovy Univerzity Ivana Wilhelma, který stál v čele konference od roku 2000.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti pražských práv budou mít cvičnou soudní síň

Studenti pražské právnické fakulty Univerzity Karlovy budou moci zřejmě už příští rok využívat při výuce cvičnou soudní síň. Vznikne v půdních prostorách budovy fakulty, které škola přestavuje. Kromě cvičné síně zde vzniknou další učebny. Podle předpokladů by měla být stavba hotova do konce tohoto roku, řekl ČTK tajemník fakulty Tomáš Horáček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Benešově by měla vzniknout nová vysoká škola sociálních studií

Nabídku vysokoškolského vzdělání ve Středočeském kraji by mohla v dohledné rozšířit nová vysoká škola sociálních studií v Benešově u Prahy. Zakladatelé, kteří požádají ministerstvo školství o akreditaci, chtějí bakalářské tříleté studium otevřít v příštím akademickém roce 2006-2007. Zaváděcím oborem má být sociální pedagogika. Kraj záměr vítá a bude ho podporovat, řekla ČTK náměstkyně hejtmana Dagmar Nohýnková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda projedná výši sociálních stipendií pro vysokoškoláky

Vláda má na svém středečním zasedání stanovit výši sociálních stipendií. Po dobu deseti měsíců v roce je budou pobírat vysokoškolští studenti z rodin, jejichž příjem nedosahuje 1,1násobek životního minima. Ministerstvo školství navrhuje, aby činilo 1600 korun. Ze státního rozpočtu si to vyžádá zhruba 220 milionů korun ročně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vstupte! s prof. RNDr. Václavem Hamplem, DrSc.

Vstupte! ve čtvrtek 16. února věnujeme rozhovoru s novým rektorem Univerzity Karlovy - prof. RNDr. Václavem Hamplem, DrSc.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Adepti některých univerzit by už měli mít vyplněné přihlášky

Uchazeči o studium na některých vysokých školách už mají jen den na to, aby podali své přihlášky. Do konce února je přijímají například fakulty Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity v Brně nebo Vysoké školy ekonomické v Praze. Více času dávají naopak studentům například Západočeská univerzita v Plzni nebo České vysoké učení technické v Praze, které přijímají přihlášky ještě v březnu a dubnu. Na některé soukromé instituce se žáci mohou hlásit až do poloviny záři.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 12:51 , © Univerzita Karlova v Praze