Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Program Erasmus je stále populárnější, budoucnost ale nejistá

Program Erasmus je stále populárnější, budoucnost ale nejistá

Brusel 16. března (zpravodaj ČTK) - Zájem českých vysokoškolských studentů o výměny v rámci evropského programu Erasmus vysoce předčil všechny ostatní nové členské země EU, ukazuje statistika o využití tohoto programu v loňském roce. Do ciziny se za studiem podle ní vydalo 4178 Čechů, proti 3589 o rok dříve. Pro srovnání - Slováků takto vycestovalo 979, Maďarů 2316 a Poláků, kterých je čtyřikrát víc, jen 8390. Češi jezdili krátkodobě studovat jinam do EU zhruba stejně jako Belgičané a častěji než Portugalci nebo Řekové. Další rozvoj Erasmu však může zbrzdit nedostatek peněz v rozpočtu EU.

Celkově se počet studentů využívajících Erasmus zvýšil loni v EU o šest procent. Na zahraniční vysoké školy se zapsalo a o stipendium požádalo 144.037 studentů. Průměrná délka pobytu byla sedm měsíců. Nejčastěji mířili do Španělska (25.511), Francie, Německa a Británie. Do Česka přijelo v rámci Erasmu studovat 1946 zahraničních studentů, na Slovensko 284. Programu využívali nejvíce ti, kdo se učí ekonomické obory, následováni zájemci o jazyky, filologii a sociální vědy.

"Nové členské země výrazně přispěly k pokračujícímu úspěchu programu Erasmus. Je to ukázka, že se již plně podílejí na výhodách plynoucích z členství," uvedl slovenský komisař Ján Figeľ. Radoval se, že studentské výměny z těchto států a do nich vzrostly v prvním akademickém roce po jejich vstupu do EU o 36 procent, učitelské výměny dokonce o 77 procent.

EU vydává na program Erasmus ročně 165 milionů eur; průměrné měsíční stipendium činí 150 eur. Komise v roce 2004 vyhlásila záměr zvýšit tyto podpory na průměrných 250 eur. V návrhu sedmiletého rozpočtu na léta 2007-13 se však s nárůstem prostředků nepočítá. Podle Figeľova mluvčího Frederika Vincenta je právě tato položka jedním ze sporných bodů v probíhajícím jednání mezi členskými státy, komisí a Evropským parlamentem o definitivní podobě rozpočtu.

Karel Barták čas lcm


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze