Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Potřeba geografie po 150 letech od založení na UK stale roste

Potřeba geografie po 150 letech od založení na UK stále roste

Praha 18. března (ČTK) - Potřeba geografie, která se na Univerzitě Karlově jako vědní obor vyučuje už 150 let, stále roste. Dnes je jedním ze čtyř stěžejních oborů Přírodovědecké fakulty, která si v těchto dnech přípomíná založení oboru, uvedla mluvčí fakulty Kateřina Hlatká. Na svoji

profesní dráhu se v tomto oboru podle ní připravují budoucí vědci a učitelé: odborníci, kteří ovlivňují různorodé oblasti společenského života doma i v zahraničí.

První přednášku měl po založení tohoto vědního oboru na Univerzitě Karlově Jan Palacký, syn významného českého historika Františka Palackého. Stal se také později podle Hlatké prvním českým řádným profesorem geografie. Počátky české geografie jsou spojeny zejména s přednáškami z regionální geografie (Afrika a Austrálie), fyzické geografie (zejména biogeografie) a dějinami oboru.

Tematický a personální rozkvět geografie zaznamenala po vzniku Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v roce 1920 a zejména v období po pádu komunistického režimu v roce 1989. Hlatká připomněla, že také bývalý český velvyslanec v USA Alexandr Vondra je původem geograf.

Geografové působí podle Hlatké ve vládních institucích i v komerční sféře. Lze je nalézt v Českém hydrometeorologickém ústavu, Českém statistickém úřadě, v agentuře CzechInvest, v Centru regionálního rozvoje nebo ve společnosti Kartografie Praha. Významně se podílejí také na tvorbě vzdělávacích programů pro základní a střední školy. Absolventi tohoto oboru nalézají uplatnění i v zahraničních misích a v OSN, kde například vyhodnocují satelitní snímky zemského povrchu, uzavřela mluvčí.

Václav Hrníčko snm


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze