Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Britští vysokoškolští učitelé stávkují kvůli platům

Britští vysokoškolští učitelé stávkují kvůli platům

    Londýn 7. března (zpravodaj ČTK) - Britští vysokoškolští učitelé dnes vstoupili do jednodenní stávky na podporu svých mzdových požadavků. Chtějí, aby se jejich platy za tři roky zvýšily o 23 procent. Chtějí také vyslovit nespokojenost s tvrzením zaměstnavatelům, že průměrný plat v oboru převyšuje 40.000 liber (1,67 milionu korun) ročně.

    I když zatím není jasné, kolik z členů vysokoškolských odborů se do stávky zapojilo, některé univerzity pro dnešek odvolaly výuku. Po stávce má následovat až do odvolání bojkot hodnocení studentů. Učitelé mají na své straně podporu asi 120 z více než 600 poslanců Dolní sněmovny, kteří podepsali návrh, aby se platy vysokoškolských učitelů zvýšily.

    Odbory poukazují na to, že po zavedení školného, které se od letošního podzimu navíc zvyšuje na dvojnásobek, mají univerzity o 3,4 miliardy liber více než dosud. Připomínají, že při projednávání návrhu zákona o zvýšení školného jim zaměstnavatelé slíbili, že aspoň třetina bude využita na zvýšení příjmů učitelů.

    I když zaměstnavatelé uvádějí, že platy vysokoškolských pedagogů vytrvale rostou, odboráři tvrdí pravý opak. Podle jejich odborového představitele Rogera Klina se naopak za posledních 20 let reálná mzda snížila. Průměrný plat podle něj není 40.000 liber, jak tvrdí zaměstnavatelé, ale mezi 30.000 a 35.000.

    Sdružení zaměstnavatelů uvádí, že platy jsou konkurenceschopné. Odborům vytýká, že vstupují do stávky ještě před tím, než začalo vyjednávání. Podle jejich prohlášení je slib, že třetina nových peněz se vydává na potřeby personálu.

    Jiří Majstr




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze