Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti představili svoji nelichotivou vizi evropské identity

Studenti představili svoji nelichotivou vizi evropské identity

PRAHA 1. března (ČTK) - Často nelichotivé a ironické plakáty na téma evropská identita mohou zájemci od dnešního dne najít v Křížové chodbě Karolina v centru Prahy. Svoji vizi zde představuje více než 160 studentů výtvarných škol z osmi evropských zemí.

"Integrace je velice komplikovaný proces a můžete se na to dívat z optimistického nebo pesimistického hlediska," řekl ČTK organizátor výstavy, bývalý ministr zahraničí a předseda Rady pro mezinárodní vztahy Jiří Dienstbier.

I hrad z písku a inzerát nabízející k výměně 100 procent suverenity za malý vliv na evropské záležitosti patří mezi představy studentů o společné Evropě. Jejím symbolům se do konce dostalo i nelichotivého srovnání se srpem a kladivem a hákovým křížem.

Ne všechny práce ale vnímají evropskou identitu negativně. "I když studenti nemají na Evropu stejný názor, spojuje je skutečnost, že mají o ní zájem, že se snaží vyjádřit svoji představu, což je obrovsky pozitivní," soudí Dienstbier. Organizátoři výstavy chtěli rozproudit výtvarnou diskusi o společné identitě jako reakci na loňské odmítnutí evropské ústavy Francouzi a Holanďany. Výstava ještě poputuje do Varšavy a Bratislavy. V červnu by se měla představit v Evropském parlamentu v Bruselu. V Praze ji mohou zájemci zhlédnout do 15. března. Projekt bude pokračovat pravděpodobně i příští rok. Organizátoři chtějí tentokrát vyzvat k vyjádření studenty ze zemí, které o vstup do Unie teprve usilují.

grd hj



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze