Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       EK slibuje šest milionů knih na internetu do pěti let

EK slibuje šest milionů knih na internetu do pěti let

BRUSEL 2. března (zpravodaj ČTK) - Nejméně šest milionů knih, dokumentů, rukopisů, filmů a dalších děl evropské kultury má být do pěti let dostupných každému uživateli internetu v pomyslné Evropské digitální knihovně. Naplánovala si to dnes Evropská komise, která současně přislíbila finančně přispět k vytvoření sítě digitalizačních středisek v Evropské unii. Tuto roli nyní sehrávají především národní knihovny v členských státech. Plán EK na podporu digitalizace evropského kulturního dědictví si klade za cíl zpřístupnit přes internet do roku 2008 dva miliony knih, filmů, fotografií, rukopisů a dalších děl a k roku 2010 toto množství přinejmenším ztrojnásobit.

Projekt Evropské digitální knihovny, což fakticky má být mnohajazyčný internetový portál zpřístupňující digitalizované fondy po celé EU, ohlásila EK loni na podzim, mimo jiné i pod tlakem amerických internetových vyhledávačů, plánujících širokou digitalizaci anglosaské literatury pro komerční využití.

Evropská odpověď se podle EK má opírat o stávající infrastrukturu TEL, spolufinancovanou EU, která již zajišťuje přístup ke katalogům řady národních knihoven, jakož i k jejich částečně digitalizovaným fondům. Do konce letošního roku by se měly připojit všechny národní knihovny 25 členských zemí. EK současně slibuje pustit se do vyřešení citlivé otázky ochrany autorských práv. Konkrétní návrhy a doporučení mají následovat v průběhu letošního roku. Komise nevylučuje, že cíl pro rok 2010 se podaří vysoko překročit, pokud se prostřednictvím Evropské digitální knihovny podaří zpřístupnit fondy všech evropských knihoven, muzeí a archivů.

Náklady na dosažení prvních cílů odhaduje EK na 200 až 250 milionů eur v příštích čtyřech letech v celé "pětadvacítce", příspěvek ze společné pokladny by měl činit 60 milionů. Počet registrovaných čtenářů v evropských knihovnách dosahuje 138 milionů, digitalizace by však umožnila jej značně zvýšit.msk mik


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze