Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Student: Nechci být zaměřený jednostranně

Úplně normální dvacetiletý mladík, který se na první pohled nijak neliší od svých vrstevníků. Snad jen tím, že studuje na dvou vysokých školách souběžně a kromě studia má ještě plno dalších zájmů. „Zatím to zvládám, ale musím vše trochu ošidit,“ říká Martin Luhan, student matematiky na matematicko-fyzikální faktultě a logiky na filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

* Proč studujete víc oborů?

Chtěl bych mít co nejširší vzdělání a naučit se používat mozek na sto procent. Je užitečné, umět se okamžitě rozhodovat, organizovat si práci a řešit problémy. Právě k tomu potřebuji analytické myšlení, matematiku a logiku. Co budu nakonec dělat, ukáže teprve čas. Počítám, že bych své znalosti mohl uplatnit v řízení nějaké společnosti.

* A proč jste si vybral právě tyto obory?

Matematika mě baví, a protože jsem nechtěl být jednostranně zaměřený, přidal jsem si ještě studium logiky na filozofické fakultě.

* Co si od toho slibujete? Myslíte, že budete mít více šancí sehnat dobré zaměstnání?

Nemyslím, že se dvěma tituly budu mít lepší uplatnění. Ale rozhodně budu mít větší záběr a víc znalostí a to je pro mě rozhodující. Navíc Univerzita Karlova je prestižní a moderní škola, která má i ve světě dobré jméno.

* Jak zvládáte přednášky, cvičení a zkoušky? Nemůžete přece být na dvou místech zároveň.

V prvním ročníku to bylo jednodušší, přednášek jsem stihnul poměrně dost, ale každý další semestr se mi více překrývají. Musím si vybírat, co je důležitější. Vítězí účast na cvičeních. Přednášky se musím sám učit ze skript. Někteří profesoři mi vycházejí vstříc: mohu si s nimi domluvit mimořádné termíny, dokonce mohu postoupit do vyššího ročníku, aniž bych měl složené všechny zkoušky. Jsou však i takoví, které zajímají jen mé znalosti. Jak to udělám, je moje věc.

* Připravujete se na obou školách stejně, nebo je to rozdílné?

Na matematice nikdo účast na přednáškách nekontroluje, k učení mám skripta a na cvičení mohu jít do jiného kruhu. Na logice je nás dvacet v ročníku, tam mě profesoři více znají a nepřítomnost je nápadnější. Také výuka není plně pokrytá skripty, proto se snažím tyto přednášky nevynechávat. Zkoušky jsem zatím dělal postupně a většinou napoprvé, ale teď mě čekají dvě v jeden den na obou školách.

* Neměl jste někdy pocit, že toho máte dost a chcete toho nechat?

Ano, vlastně každé zkouškové období. Dnes jsem však udělal zápočet a to mi zase vlilo optimismus do žil. Občas uvažuju, že matematiku nechám a budu pokračovat jen v logice. Pak ale udělám zkoušku a jedu dál. Únavu z učení vystřídá radost z úspěchu. Kdybych studoval jen jednu školu, mohl bych ještě pracovat a získat nějaké peníze. Takhle na to moc času nemám, i když se snažím si trochu přivydělat.

* Dá takové tempo vydržet dlouho?

Zatím to jde a doufám, že ještě nějaký rok půjde. Budu se snažit obě školy dokončit v řádném termínu, maximálně si rozložím poslední ročník matematiky na dva, jinak bych musel za další studium platit. Studovat dlouho by mě ani nebavilo.

* Co vám bere studium na dvou školách?

Nepříjemné je to, že se nestačím pořádně seznámit se spolužáky. Přeletuju z jedné školy na druhou, někdy mám na přesun jen deset minut. Kluci jdou na pivo nebo na výlet a já na to nemám čas. To je na tom smutné.

* Jaké práci se chcete v budoucnu věnovat?

Herectví. (smích)

* Najdete čas i na koníčky?

Od dětství hraju divadlo. Zkouším se souborem dvakrát týdně a máme i nějaká představení. O víkendech mi zbude chvilka na florbal a klarinet. Ale na ten hraju opravdu jen zřídka.

* Jak se na své rozhodnutí díváte nyní, šel byste do toho znovu?

Určitě. Zvládnout se to dá, ale ne všechno stoprocentně. Přiznávám, že musím oba obory trochu šidit. Doporučil bych to někomu, kdo chce získat širší vzdělání, ale ne tomu, kdo chce dělat vše perfektně.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze