Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sněmovna chce zlepšit podmínky pro zaměstnávání studentů

Sněmovna chce zlepšit podmínky pro zaměstnávání studentů

     Praha 8. března (ČTK) - Podmínky pro zaměstnávání studentů má zlepšit zákon o studentských brigádách, jehož návrh dnes v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Předlohu vypracovali poslanci opoziční ODS. Chtějí odstranit znevýhodnění řádných studentů, kteří si přivydělávají ke studiu. Stejnou předlohu sněmovna ve třetím čtení koncem loňského roku zamítla.

    Studenti podle ODS nyní musejí platit ze svých brigád zdravotní a sociální pojištění. Zaměstnavatelé pak musejí toto pojištění zaplatit za každého studenta, který u nich pracuje více než 100 hodin ročně. "Pro většinu zaměstnavatelů to tedy znamená výrazně vyšší náklady, růst byrokratických nároků a pro studenty omezení příležitostí přivydělat si brigádou na studia," uvedl stínový ministr školství ODS Walter Bartoš.

    Praktický dopad vládních opatření se podle něho ukázal jako nulový a pouze poškodil zaměstnavatele, studentské agentury a především studenty. "ODS proto navrhuje, aby 100 hodin ročně pro stejného zaměstnavatele bylo nahrazeno hranicí 100 hodin měsíčně," uvedl Bartoš. Navíc navrhuje snížit daňové zatížení studentů zvýšením limitu příjmů z 5000 na 25.000 korun měsíčně. Návrh má umožnit studentům, aby se stali "finančně relativně výhodnou pracovní silou". "Zaměstnavatelům se zjednoduší administrativní zátěž spjatá s krátkodobým zaměstnáváním studentů, oslabí se tendence k obcházení zákonů," shrnul Bartoš.

    ben khj




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze