Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministerstvo školství loni rozdělilo opět víc peněz

Ministerstvo školství loni rozdělilo opět víc peněz

    Praha 8. března (ČTK) - Ministerstvo školství loni rozdělilo téměř 102 miliard korun, to je o 7,4 miliardy více než v roce 2004. Zhruba jednu miliardu ministerstvo ušetřilo a převedlo ji do rezervního fondu. Úspory vznikly kvůli tomu, že školy nestihly včas vyčerpat přidělené peníze, například na výstavbu či rekonstrukci nebo na projekty spolufinancované z evropských fondů, řekla ČTK mluvčí ministerstva Lubomíra Černá.

    Peníze z rezervního fondu budou tedy podle mluvčí určeny na dofinancování již zahájených investičních akcí vysokých škol a projektů, na něž školy získaly dotaci z evropských fondů. Loni ministerstvo do rezervního fondu převedlo o 26 procent méně než v roce 2004. Zhruba 12 milionů vrátil úřad do státního rozpočtu.

    Na investice, tedy například na výstavbu nebo rekonstrukce, dalo ministerstvo 6,2 miliardy korun, asi o třetinu více než v roce 2004. Více peněz dostaly zejména vysoké školy, větší částky šly také na podporu činnosti mládeže a na výzkum a vývoj.

    Na neinvestiční výdaje, to jsou například provozní náklady a platy, úřad vynaložil 95,4 miliardy korun, o šest procent víc než v roce 2004. Výrazně více peněz šlo například na financování projektů, které získaly podporu i z evropských fondů.

    Ministerstvo loni rozdělilo školám zřizovaným obcemi a kraji 71,2 miliardy korun, to je o tři miliardy víc než v roce 2004. Vysoké školy minulý rok dostaly 24,6 miliardy korun, o téměř čtyři miliardy více než v roce 2004. Oblast mládeže a tělovýchovy ministerstvo podpořilo 1,2 miliardy korun, to je o 227 milionů víc než předchozí rok.

    Výdaje na regionální školství činí 70 procent a na vysoké školství 24 procent z celkových výdajů úřadu.

    Petra Měšťanová




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze