Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Francouzská vláda zatím přes ultimátum neustupuje

Francouzská vláda zatím přes ultimátum neustupuje

Paříž 19. března (zpravodaj ČTK) - Francouzská vláda je ochotna jednat o úpravách svého silně kritizovaného plánu boje s nezaměstnaností mladých, ale ne ho odvolat. Po sobotních statisícových demonstracích proti tomuto plánu to řekl její mluvčí Jean-François Copé. Odborové a studentské organizace, které demonstrace uspořádaly, daly vlády ultimátum do pondělka, aby od svého záměru ustoupila, a vyzvaly k zásahu prezidenta Jacquesa Chiraka.

Copé v televizním rozhovoru řekl, že jsou otevřeny dveře k jednání o "vylepšení" plánu, ale ne o jeho stažení. Právě to si ale odpůrci kladou jako předběžnou podmínku k jednání. O dalších akcích mají odbory a studenti rozhodnout v pondělí. Jednou z možností je generální stávka. Studenti lyceí už oznámili další protesty na čtvrtek.

Plán předpokládá zavedení takzvané smlouvy prvního zaměstnání (CPE), kterou by mohli uzavírat mladí lidé do 26 let, ale podle níž by mohli být během prvních dvou let propuštěni bez udání důvodu. Plán je doprovázen určitými zárukami pro zainteresované. Byl už schválen v parlamentě, má formu zákona a má se začít uplatňovat v dubnu. Konflikt kolem něj je největší zkouškou vlády od podzimních nepokojů na předměstích.

Sobotních demonstrací se podle pořadatelů zúčastnilo 1,5 milionu a podle policie půl milionu lidí. V Paříži byly dozvukem pochodu městem šestihodinové incidenty mezi demonstranty a policií. Bylo při nich zraněno 24 a zadrženo 166 lidí. Hmotné škody zatím nebyly vyčísleny.

List Le Parisien dnes napsal, že demonstrace nemohou nechat lhostejným ani premiéra Dominiqua de Villepina a jeho vládu ani prezidenta Chiraka, a to tím spíš, že odbory teď poprvé od roku 1994 vystupují v jednotné frontě. Villepin, který plán prosadil, je podle listu přitlačen ke zdi a nelze vyloučit ani jeho odchod. Le Journal du Dimanche píše, že by Villepina mohla nahradit nynější ministryně obrany Michele Allitová-Marieová. Nezdá se ale, že by už věci byly v tomto stádiu.

Chirac, který má v tomto ohledu rozhodující slovo, v uplynulém týdnu vládní plán podpořil. Současně však vyzval "všechny" k odpovědnosti a vyslovil se pro rychlé jednání. Podle komentátorky televize LCI si tak vytváří prostor, aby se mohl od Villepina v případě potřeby distancovat.

Podle této televize i některých tiskových komentářů možná nyní Villepin sází na to, že vlna protestů časem opadne a on prosadí svou. V sídle předsedy vlády se prý uznává, že sobotní protesty byly velké, ale "nebylo to cunami".

Villepin na konflikt kolem CPE doplácí silným poklesem popularity. V průzkumu, jehož výsledky přinesl Le Journal du Dimanche, vyslovilo spokojenost s ním jen 37 procent dotázaných, 61 procent je nespokojeno. Před měsícem to bylo 43 respektive 54 procenta. Podobně nepopulární je i Chirac, jehož "kurz" se ale od minulého měsíce v zásadě nezměnil.

Pavel Zavadil rdm


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze