Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       I Česko zváží nabídku studií pro Bělorusy vyloučené ze škol

I Česko zváží nabídku studií pro Bělorusy vyloučené ze škol


    Praha 25. března (ČTK) - Vedle Poláků i Češi zřejmě umožní běloruským studentům, kteří byli nebo budou kvůli účasti na protestech proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi vyloučeni ze škol, dostudovat mimo vlast. O nabídce dokončit studia na českých vysokých školách bude ve středu jednat vláda. ČTK to dnes řekl předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD). Návrh chce konzultovat s ministryní a školství a stranickou kolegyní Petrou Buzkovou.

    Polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz nabídl pomoc běloruským studentům ve čtvrtek. Sdělil, že vysokoškoláci potrestaní vyloučením ze škol mohou dostudovat na polských univerzitách. Zástupci běloruského opozičního hnutí Marcinkiewiczův návrh podle agentury PAP uvítali. Nabídka je podle nich možností pro ty, kteří v současné situaci nevidí jinou možnost, než Bělorusko opustit. Paroubek stejnou nabídku vyslovil na summitu EU v Bruselu.

    Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář v pátek ČTK řekl, že umožnění studia pro Bělorusy nebylo prioritou pomoci Česka této zemi a ani se s tím nepočítá. Podle názoru ministerstva se totiž mladí lidé bojí takovou nabídku přijmout kvůli své budoucnosti i budoucnosti svých rodin. Paroubek míní, že pro ty, kteří už byli vyloučeni, ale může být nabídka studia vítanou pomocí. Za důležitou považuje podporu svobodomyslných lidí, a to včetně pomoci ve vzdělávání, také exprezident Václav Havel.

    V pátek ráno odvezly zvláštní jednotky z centra Minsku všechny demonstranty, kteří zde od pondělí protestovali proti opětnému zvolení Lukašenka prezidentem. Tři stovky demonstrantů, kteří nereagovali na výzvu, aby se do pěti minut rozešli, obklíčilo přes sto policistů. Účastníky protestu poté naložili do kamionů a odvezli do věznice.

    Soňa Remešová



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze