Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       EU přispěje na běloruskou exilovou univerzitu ve Vilniusu

EU přispěje na běloruskou exilovou univerzitu ve Vilniusu

    Brusel 24. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes oznámila, že podpoří sumou 2,2 milionu eur běloruskou Evropskou humanitní univerzitu (EHU), kterou donutil režim prezidenta Alexandra Lukašenka k přesídlení z Minsku do litevského hlavního města Vilniusu.

    "Díky podpoře EU získá na 350 běloruských studentů přístup k vyššímu vzdělání s plnou svobodou slova a myšlení. Vrátí se pak domů obohaceni o zkušenost ze života v demokracii a s plným pochopením práv, jimž se těší evropští občané," uvedla komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

    Běloruskou exilovou univerzitu podporují také další dárci, jako Severská rada, Finsko a Švédsko, ale EU poskytla největší díl z celkové sumy 2,78 milionů eur, potřebné na působení univerzity. Tu původně uzavřely úřady v Minsku v roce 2004.

    Obdobnou ideu, jak podpořit běloruské studenty, vyjádřil i český premiér Jiří Paroubek. "Česká vláda umožní dokončit studium vysokoškolským studentům, kteří případně budou vyloučeni ze studia v souvislosti s demokratickými aktivitami," řekl na okraji summitu EU.

    msk šeb









Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze