Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Francii dnes čekají další velké sociální protesty

Francii dnes čekají další velké sociální protesty


    Paříž 28. března (zpravodaj ČTK) - Francie bude dnes dějištěm dalších stávek a manifestací proti záměru vlády zavést sporný nový typ pracovní smlouvy pro mladé lidi v zájmu snížení jejich nezaměstnanosti. Protesty pořádají odborové a studentské organizace. Znovu se čeká účast stovek tisíc lidí. Zároveň opět vládnou obavy z násilností, jaké provázely mnohé dosavadní demonstrace.

    Francouze dnes čeká omezení železniční i městské dopravy, stávky jsou vyhlášeny také ve státní správě, v řadě průmyslových odvětví, ve školství, na letištích nebo v redakcích novin.

    Po celé zemi se má konat asi 140 protestních pochodů a manifestací, největší z nich odpoledne v Paříži. Jen tam je zmobilizováno 4000 policistů a četníků, kteří mají zabránit případnému novému násilí.

    Protesty jsou namířeny proti nově zaváděné takzvané smlouvě prvního zaměstnání (CPE), která předpokládá dvouletou zkušební lhůtu, během níž bude možné zaměstnance bez udání důvodu propustit. Vláda si od toho slibuje zvýšení nabídky pracovních míst, protože zaměstnavatelé nebudou musit mít takové obavy z najímaní nových lidí.

    Konflikt kolem CPE trvá už dva měsíce a zatím nejsou žádné známky řešení. Premiér Dominique de Villepin, jehož pozice konflikt podkopává, nabídl odborům a studentům jednání na středu. Jeho předchozí podobná nabídka ale skončila fiaskem, protože druhá strana si jako podmínku jednání klade zrušení CPE.

    Pavel Zavadil šeb




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze