Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       ČSSD chce zdvojnásobit výdaje na výzkum a zavést "počítačovné"

ČSSD chce zdvojnásobit výdaje na výzkum a zavést "počítačovné"


    Praha 26. března (ČTK) - Průměrný hrubý měsíční plat učitele 35.000 korun, dvakrát více studentů na gymnáziích a zdvojnásobení výdajů na vědu. To jsou cíle, které chce mimo jiné prosazovat po volbách Česká strana sociálně demokratická. Po vzoru "pastelkovného", příspěvku na školní pomůcky pro každého prvňáčka, chce zavést i "počítačovné" - 7000 korun pro žáky šestých ročníků základní škol na nákup počítačů. Novináře o tom dnes informovali místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel a ministryně školství Petra Buzková.

    Cílem sociálních demokratů je vytvořit takovou společnost, jejíž rozvoj bude stavět na vzdělávání a kvalifikaci občanů, uvedl Havel. Pilířem školství by měly být nadále veřejné školy, proto sociální demokraté odmítají zavedené školného a jiných poplatků za studium. Dokončit by také chtěli zavedení účinného systému sociálních stipendií.

    Využití informačních technologií by se mělo stát součástí nejen hodin informatiky, ale i ostatních předmětů. Děti by měly na počítačích pracovat i doma. ČSSD proto chce poskytnout příspěvek na nákup výpočetní techniky 7000 korun pro rodiny šesťáků, které pobírají rodičovský příspěvek. V šesté třídě se totiž ve školách začíná s povinnou výukou informatiky.

    V roce 2010 by mělo podle sociálních demokratů 35 procent středoškoláků studovat na gymnáziích, to znamená dvakrát více než nyní. V reálných číslech to znamená zhruba zvýšit počet přijímaných žáků asi o 7000. Letos zasedlo do lavic čtyřletých gymnázií zhruba 31.000 chlapců a dívek. Na druhé straně bude ČSSD prosazovat i reformou učňovského školství. Chce zvýšit jeho atraktivitu, zejména lepší spoluprací mezi učilišti a zaměstnavateli.

    Více než polovina mladých lidí by měla podle ČSSD dále studovat i po maturitě. Počet studentů vysokých škol by se měl zvýšit o čtvrtinu, na více než 350.000. Největší vládní strana chce podporovat i celoživotní vzdělávání.

    "Budeme rovnoměrně zvyšovat výdaje na výzkum a vývoj tak, aby v roce 2010 dosáhly celkově tři procenta hrubého domácího produktu, z toho nejméně třetinu z veřejných zdrojů," uvedl Havel. Na investicích v této oblasti by se měly významně podílet i soukromé firmy, které mohou motivovat například daňové úlevy.

    Podle Havla by Česká republika mohla získat pro oblast výzkumu a inovací nejméně 12 miliard korun z evropských fondů. Celkové náklady ze státního rozpočtu a evropských fondů na výzkum a vývoj by v roce 2010 měly přesáhnou 39 miliard korun, výdaje pro rok 2006 činí podle výpočtů sociálních demokratů 18,7 miliardy korun.

    Karel Čada kš



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze