Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ke vzniku vysoké školy v Budějovicích schází jen prezidentovo ano

Ke vzniku vysoké školy v Budějovicích schází jen prezidentovo ano

PRAHA 17. března (ČTK) - V jižních Čechách zřejmě vznikne nová vysoká škola s bakalářským studiem, zaměřená na stavebnictví a ekonomiku. Záměr dnes se souhlasem postoupil Senát k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi. Sněmovna hladce a ve zrychleném režimu schválila vládní návrh zákona, kterým má být zřízena Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, počátkem února.

V Budějovicích by se mělo začít učit od letošního září, se záměrem souhlasí kraj. Půjde v pořadí o 26. českou vysokou školu.

Nová veřejná vysoká škola neuniverzitního typu naváže na současnou vyšší odbornou školu v Okružní ulici a v budoucnu počítá s 1200 studentů. Ředitel školy Milan Vacka již dříve uvedl, že sází na úzké propojení studia s praxí, které podle něj zatím ostatním vysokým školám chybí. Nabídnout chce obor ekonomika a management a obor stavebnictví. Vysoká škola pro stavaře zatím v regionu chybí - v Okružní se budou moci uchazeči specializovat buď na inženýrské, nebo na pozemní stavby. K oběma studijním programům už vydalo akreditaci ministerstvo školství.

Vyšší odbornou školu, která vznikla v roce 1994, nyní navštěvuje 840 žáků denního i dálkového studia v osmi oborech, z nichž čtyři jsou ekonomické, tři stavební a jeden elektrotechnický. Vedení školy počítá s tím, že současní žáci své obory dostudují podle původního plánu, mladší případně přestoupí na vysokou školu. V prvním roce by mělo v Okružní nastoupit asi 240 vysokoškoláků, jejichž počet během tří až čtyř let vzroste zhruba na 1200. Škola usiluje o povýšení na vysokou od roku 2001.

rem kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze