Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti se bojí jet na stáž

Studenti se bojí jet na stáž

Na zahraniční stáži bylo jen šest procent vysokoškoláků. Dalších 40 procent rezolutně říká, že o to ani nestojí.

PRAHA Možnost vyjet během studia na nějakou dobu do zahraničí české vysokoškoláky moc neláká. Nevěří si totiž, že jim na to stačí jejich jazykové znalosti. Na stáži v cizině dosud bylo jen šest procent studentů. Dalších čtyřicet procent je rozhodnutých: v žádném případě nikam nejedu. Ještě před dvěma lety to ale bylo podstatně horší, tehdy takový názor zastávalo 64 procent posluchačů.

Zbytek tvoří vysokoškoláci, kteří s myšlenkou na výjezd do zahraničí zatím jen koketují. Jednoznačně ale dávají přednost krátkodobé cestě před například celoročním studijním pobytem. Tato data vyplývají z aktuální studie, kterou provedlo Centrum pro studium vysokého školství. „Jeden z důvodů bude i jazyková nevybavenost. Lidé také mají problém s tím sehnat na cestu peníze. Nevědí třeba, jak žádat o stipendium,“ říká Lenka Menclová, analytička, která zmíněnou studii zpracovala.

Nejméně chtějí cestovat technici

Přesnější seznam důvodů, proč studenti o zahraniční stáže nestojí, bude mít Menclová až za čtrnáct dní. Hlavním důvodem ale zřejmě skutečně budou nedostatečné jazykové znalosti. Čtyřicet procent studentů totiž podle studie hodnotí své znalosti angličtiny a němčiny jako základní. U dalších jazyků je to ještě horší. Podle studie o cesty do ciziny nejméně stojí mladí lidé studující technické obory. Pro možnost, že nikdy nikam nepojedou, je rozhodnuta skoro polovina.

„Je to jednoznačně kvůli jazykové nevybavenosti. I když u nás studenti mají jazyky povinné, není to zrovna jejich priorita,“ říká mluvčí Českého vysokého učení technického v Praze Andrea Vondráková. Jet do ciziny příliš neláká ani posluchače zemědělských, ekonomických, lékařských a pedagogických fakult. Zájem naopak mají studenti práv a sociálních věd.

„Výsledky toho výzkumu mě překvapily. U nás medici o zahraniční stáže stojí a my se pořád snažíme zlepšovat jejich nabídku,“ říká děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Ondřej Hrušák. Děkana Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Vladislava Mužíkazávěry studie naopak nijak nepřekvapily. „Je to realita. Studium učitelství je totiž vždy ušito na podmínky konkrétní země. I my ale rok od roku zaznamenáváme větší zájem o zahraniční stáže,“ říká Mužík.

Jana Machálková


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze