Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Paroubek podpoří vznik univerzitního kampusu v Ústí nad Labem

Paroubek podpoří vznik univerzitního kampusu v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem 21. března (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek podpoří vznik univerzitního kampusu v Ústí nad Labem. Novinářům při návštěvě ústecké Unverzity Jana Evangelity Purkyně dnes řekl, že projekt za necelých 2,6 miliardy korun vláda projedná na jedné z dubnových schůzí. Kampus vznikne v areálu bývalé Masarykovy nemocnice v centru města.

Univerzita projekt připravuje ve spolupráci s ministerstvem školství. Přestavba 111 let starých budov bude financována podle nového zákona o veřejně-soukromých partnerstvích, takzvaných PPP. Ministerstvo školství společně s univerzitou vyhledá partnera, který zajistí financování, výstavbu, provoz a správu zařízení, uvedl Paroubek. Některé pozemky budou podle Paroubka využity ke komerčním účelům, což sníží rozpočtové zatížení ministerstva školství v dalších letech. Částečně bude projekt financován ze státního rozpočtu, mělo by to být asi 200 milionů korun ročně.

Projekt univerzity, na jehož realizaci se bude podílet veřejný a soukromý sektor, patří podle Paroubka mezi první akce založené na PPP. "Na podobném principu bude možné stavět nemocnice, penziony pro důchodce nebo dálnice a silnice," dodal premiér.

Paroubek je přesvědčen, že materiál bude ve vládě přijat. V kampusu by se studenti měli podle předběžných odhadů učit v roce 2010. Jeho kapacita je 10.000 osob.

Městečko plné studentů by mohlo vzniknout také v Terezíně na Litoměřicku. Radnice připravila projekt přeměny bývalé posádkového města na centrum vzdělanosti, kultury a sportu. Podle Paroubka si projekty nekonkurují, ale naopak se budou doplňovat. "Myslím, že zde existuje ještě prostor pro zřízení jedné možná dvou zahraničních univerzit," dodal. V současné době buduje kampus Masarykova univerzita v Brně.

Radka Fialová jpt


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 14.06 2024 09:05 , © Univerzita Karlova v Praze