Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Březen 2006
Dětský uzel aktuálního dokumentu Českých studentů v zahraničí přibývá, ročně jich vyjedou tisíce

Tisíce českých vysokoškoláků ročně vyjedou studovat do zahraničí. Využívají k tomu například výměnné programy, stipendia nadací nebo se rozhodnou svoji zahraniční zkušenost financovat úplně z vlastních zdrojů. Jen v rámci programu EU Erasmus v loňském akademickém roce v cizině studovalo téměř 4200 studentů, je to zhruba o 600 více než před dvěma lety. ČTK to řekla vedoucí české sekce programu Petra Šlechtová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškolák v tíživé sociální situaci bude brát 1600 korun

Kabinet dnes určil výši sociálních stipendií pro studenty vysokých škol z rodin, jejichž příjem nedosahuje 1,1násobek životního minima. ČTK to oznámil úřad vlády. Podle návrhu ministerstva školství bude příspěvek činit 1600 korun, který bude student v tíživé sociální situaci pobírat deset měsíců v roce. Ze státního rozpočtu si to vyžádá zhruba 220 milionů korun ročně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti představili svoji nelichotivou vizi evropské identity

Často nelichotivé a ironické plakáty na téma evropská identita mohou zájemci od dnešního dne najít v Křížové chodbě Karolina v centru Prahy. Svoji vizi zde představuje více než 160 studentů výtvarných škol z osmi evropských zemí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu EK slibuje šest milionů knih na internetu do pěti let

Nejméně šest milionů knih, dokumentů, rukopisů, filmů a dalších děl evropské kultury má být do pěti let dostupných každému uživateli internetu v pomyslné Evropské digitální knihovně. Naplánovala si to dnes Evropská komise, která současně přislíbila finančně přispět k vytvoření sítě digitalizačních středisek v Evropské unii. Tuto roli nyní sehrávají především národní knihovny v členských státech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jakými univerzitami ohromí svět Evropa?

Rád bych dodal několik poznámek k článku v zahraniční rubrice Peking chce svět ohromit také univerzitami (HN 2. března). Čína stahuje své vědce z vyspělých zemí již delší dobu. Jistě je kvalita univerzit dobrý propagační nástroj, ale - a o to jde Číně asi především - nezbytným podhoubím pokroku v technologiích a ekonomice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový rektor chce z ČVUT vytvořit významnou výzkumnou univerzitu

Nový rektor Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Václav Havlíček bude během svého čtyřletého funkčního období usilovat o to, aby pražská technika byla významnou výzkumnou univerzitou v celoevropském měřítku. Chtěl by také zlepšit komunikaci se studenty a zvýšit dynamiku rozvoje školy, řekl dnes novinářům krátce před slavnostní inaugurací v Betlémské kapli.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do čela Vysoké školy ekonomické byl slavnostně uveden nový rektor

Do čela Vysoké školy ekonomické v Praze byl dnes slavnostně uveden nový rektor Richard Hindls, ve funkci vystřídal Jaroslavu Durčákovou. Na slavnostní inauguraci převzal od bývalé rektorky zlatý řetěz a veřejnosti představil nové prorektory. Hindls je desátým rektorem školy v její více než padesátileté historii. Ve funkci má být čtyři roky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Student: Nechci být zaměřený jednostranně

Úplně normální dvacetiletý mladík, který se na první pohled nijak neliší od svých vrstevníků. Snad jen tím, že studuje na dvou vysokých školách souběžně a kromě studia má ještě plno dalších zájmů. „Zatím to zvládám, ale musím vše trochu ošidit,“ říká Martin Luhan, student matematiky na matematicko-fyzikální faktultě a logiky na filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovna odmítla návrh ODS na odklad jednotných maturit

Sněmovna dnes zamítla návrh občanských demokratů na odklad společných maturit na školní rok 2010. Zákon počítá s jejich zahájením ve školním roce 2007/2008, podle ODS ale není vhodné měnit podmínky studia v jeho průběhu. Tvář maturit školský zákon podstatně změní. Měly by mít dvě části - státní a školní. Obsah, formu i kritéria společné části stanoví stát, druhá část má být věcí školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovna chce zlepšit podmínky pro zaměstnávání studentů

Podmínky pro zaměstnávání studentů má zlepšit zákon o studentských brigádách, jehož návrh dnes v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Předlohu vypracovali poslanci opoziční ODS. Chtějí odstranit znevýhodnění řádných studentů, kteří si přivydělávají ke studiu. Stejnou předlohu sněmovna ve třetím čtení koncem loňského roku zamítla.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Uherském Hradišti začne od září studovat asi 200 vysokoškoláků

Přibližně 200 studentů začne od září studovat ve vysokoškolském areálu, který zlínská Univerzita Tomáše Bati otevře v Uherském Hradišti. V bývalých vojenských kasárnách otevře škola několik tříletých studijních oborů. Navíc tam vznikne i Centrum jazykové přípravy cizinců, řekl dnes novinářům rektor Petr Sáha při slavnostním podpisu smlouvy o spolupráci s městem Uherské Hradiště.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství loni rozdělilo opět víc peněz

Ministerstvo školství loni rozdělilo téměř 102 miliard korun, to je o 7,4 miliardy více než v roce 2004. Zhruba jednu miliardu ministerstvo ušetřilo a převedlo ji do rezervního fondu. Úspory vznikly kvůli tomu, že školy nestihly včas vyčerpat přidělené peníze, například na výstavbu či rekonstrukci nebo na projekty spolufinancované z evropských fondů, řekla ČTK mluvčí ministerstva Lubomíra Černá.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Britští vysokoškolští učitelé stávkují kvůli platům

Britští vysokoškolští učitelé dnes vstoupili do jednodenní stávky na podporu svých mzdových požadavků. Chtějí, aby se jejich platy za tři roky zvýšily o 23 procent. Chtějí také vyslovit nespokojenost s tvrzením zaměstnavatelům, že průměrný plat v oboru převyšuje 40.000 liber (1,67 milionu korun) ročně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zaměstnavatelé: studenti VŠ mají problémy s jazyky a prezentací

Největšími rezervami studentů Vysoké školy báňské-Technické univerzity (VŠB-TU) v Ostravě pro uplatnění na trhu práce je nedostačující znalost cizích jazyků a slabé prezentační schopnosti, naopak odborné znalosti mají na velmi vysoké úrovni. ČTK to dnes řekli někteří zaměstnavatelé, kteří se představují na akci Symbióza 2006. Jejím prostřednictvím mohou studenti a absolventi této vysoké školy najít nejen nové zaměstnání, ale například i témata pro své odborné práce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Havel:Další růst HDP v Česku je ohrožen nízkou kvalifikovaností

Další růst českého hospodářství je podle vicepremiéra Jiřího Havla ohrožen nízkou kvalifikovaností českých občanů. Na dnešním setkání Shromáždění Klubu českých hlav v Senátu uvedl, že školský systém je pro další vývoj nedostatečný. Největší mezeru spatřuje Havel ve středním školství. "Na vysoké školy přichází jen málo procent dobře připravených studentů," konstatoval v řeči k akademikům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na francouzských univerzitách protesty proti novým smlouvám

Víc než třetina francouzských univerzit byla dnes zasažena protesty studentů proti novému typu pracovní smlouvy pro mladé, který navzdory široké kritice prosadila vláda. Zákon, který nové smlouvy zavádí, byl dnes definitivně schválen v parlamentu a měl by se začít uplatňovat v dubnu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chrudim je blíže cíli stát se univerzitním městem

Chrudim je o krůček blíže k tomu, aby se stala univerzitním městem. Kanadská univerzita Thompson Rivers, která plánuje v Čechách zřídit svou pobočku a s níž radnice již dlouho jedná, chce předložit své návrhy. Oznámil to dnes na tiskové konferenci starosta města Ladislav Libý.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzkum: Pokud se nezmění školství, budou Česku chybět odborníci

V Česku by v příštích letech mohli začít výrazně chybět odborníci v technických a dalších profesích, pokud se vzdělávání nepropojí s požadavky na trhu práce. K nedostatku kvalifikovaných pracovníků navíc přispěje nejspíš i to, že o stejné specialisty jako ČR stojí i staré země EU. Mohly by je tedy odlákat. Vyplývá to z loňského výzkumu, který zveřejnil Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Podle očekávání Evropské komise může do staré EU odejít asi desetina nejnadanějších studentů z nových zemí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu I postižení zřejmě budou moct chodit do školy do 26 let

Po sněmovně chce i Senát mladým lidem s mentálním postižením umožnit, aby za určitých okolností mohli pokračovat v základním vzdělávání až do 26 let. To je věk, do kterého hradí náklady na studia všem lidem stát. Se změnou počítá novela, kterou dnes horní komora schválila. Předpis ještě musí podepsat prezident.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z Berlína až do Moskvy

Loni jsem absolvovala dva zahraniční studijní pobyty: šestiměsíční stáž na Svobodné univerzitě v Berlíně díky programu Erasmus a v rámci meziuniverzitní dohody tři a půl měsíční pobyt na Moskevské státní univerzitě. Na studium v Německu připadá 320 euro měsíčně. Informace o možnostech ubytování mi zaslala berlínská kancelář Erasmus čtyři měsíce před začátkem semestru a po zaplacení zálohy mi rezervovala pokoj na koleji v Berlíně. Ceny se pohybovaly od 130 do 220 euro.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus a rektoři řešili v Lánech kvalitu vysokého školství

Otázka, jak udržet kvalitu českého vysokého školství, dominovala dnešnímu setkání prezidenta Václava Klause s rektory na zámku v Lánech na Rakovnicku. "Myslím, že nás všechny společně trápí, jak vyřešit problém kvality při dnešní expanzi a kvantitativním nárůstu vysokých škol u nás. Toho jsou si rektoři také vědomi," řekl ČTK po jednání prezident.

Dětský uzel aktuálního dokumentu EU zaostává podle odborníka OECD ve vzdělání a kvalifikaci

Evropa prohrává v souboji se světem o vzdělání, které je přitom rozhodujícím faktorem konkurenceschopnosti a pokroku. Bude-li tento trend pokračovat, ujede "starému kontinentu" nenávratně vlak v nových oblastech špičkových technologií a metod, a to nejen ve prospěch Spojených států, ale také Číny, Japonska, Indie, ba Koreje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Program Erasmus je stále populárnější, budoucnost ale nejistá

Zájem českých vysokoškolských studentů o výměny v rámci evropského programu Erasmus vysoce předčil všechny ostatní nové členské země EU, ukazuje statistika o využití tohoto programu v loňském roce. Do ciziny se za studiem podle ní vydalo 4178 Čechů, proti 3589 o rok dříve.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senát Karlovy univerzity chce po Jandákovi omluvu

Akademický senát Univerzity Karlovy (UK) žádá po ministrovi kultury Vítězslavu Jandákovi, aby se veřejně omluvil historikovi umění Mojmíru Horynovi. Požadavek se týká Jandákových výroků v únorové televizní debatě, během níž ministr Horynu, svého spoluřečníka, odvolal spolu s celou vědeckou radou ministra kultury pro památkovou péči.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Potřeba geografie po 150 letech od založení na UK stale roste

Potřeba geografie, která se na Univerzitě Karlově jako vědní obor vyučuje už 150 let, stále roste. Dnes je jedním ze čtyř stěžejních oborů Přírodovědecké fakulty, která si v těchto dnech přípomíná založení oboru, uvedla mluvčí fakulty Kateřina Hlatká. Na svoji profesní dráhu se v tomto oboru podle ní připravují budoucí vědci a učitelé: odborníci, kteří ovlivňují různorodé oblasti společenského života doma i v zahraničí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Francouzská vláda zatím přes ultimátum neustupuje

Francouzská vláda je ochotna jednat o úpravách svého silně kritizovaného plánu boje s nezaměstnaností mladých, ale ne ho odvolat. Po sobotních statisícových demonstracích proti tomuto plánu to řekl její mluvčí Jean-François Copé. Odborové a studentské organizace, které demonstrace uspořádaly, daly vlády ultimátum do pondělka, aby od svého záměru ustoupila, a vyzvaly k zásahu prezidenta Jacquesa Chiraka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Experti OECD budou v ČR zjišťovat, jak rozvíjet zdejší školství

Některé vysoké a vyšší odborné školy příští týden navštíví skupina expertů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), které pozvalo ministerstvo školství. Jejich úkolem bude zhodnotit stav českého vysokého školství a doporučit, jak ho dál rozvíjet, informovala ČTK Karolína Svobodová z tiskového oddělení ministerstva.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ke vzniku vysoké školy v Budějovicích schází jen prezidentovo ano

V jižních Čechách zřejmě vznikne nová vysoká škola s bakalářským studiem, zaměřená na stavebnictví a ekonomiku. Záměr dnes se souhlasem postoupil Senát k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi. Sněmovna hladce a ve zrychleném režimu schválila vládní návrh zákona, kterým má být zřízena Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, počátkem února.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Brně se utkali skvělí řečníci

Bezmála padesátka studentů z Česka a Slovenska v Brně na fakultě sociálních studií o víkendu osvědčovala ostruhy v řečnickém umění. Osm nejlepších se včera utkalo ve finále šestého ročníku Akademického mistrovství v debatování Clifford Chance. „Tato vláda preferuje technické vzdělání,“ znělo téma, které se finalisté podle pravidel dozvěděli 15 minut předem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Správný čas pro zákoník teprve přijde

Vděčným tématem současnosti jsou spekulace nad osudem nového trestního zákoníku. Pozornost se neprávem soustřeďuje zpravidla na jedno jeho sporné ustanovení. Opomíjí se však, že nový zákoník trpí dlouhou řadou jiných chyb. Jde o návrh nedokonalý, neprovázaný s procesním právem, nekoncepční, nesmyslně kazuistický a obsahující řadu kontroverzních ustanovení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu LN: Čeští vysokoškoláci neumí cizí jazyky, nejezdí proto na stáže

Studenti českých vysokých škol neumí cizí jazyky. Nemohou proto jezdit na stáže do zahraničí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro studium vysokého školství, uvádí dnešní Lidové noviny (LN).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti se bojí jet na stáž

Možnost vyjet během studia na nějakou dobu do zahraničí české vysokoškoláky moc neláká. Nevěří si totiž, že jim na to stačí jejich jazykové znalosti. Na stáži v cizině dosud bylo jen šest procent studentů. Dalších čtyřicet procent je rozhodnutých: v žádném případě nikam nejedu. Ještě před dvěma lety to ale bylo podstatně horší, tehdy takový názor zastávalo 64 procent posluchačů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak prorazit za hranicemi

Budete se letos v červnu rozhodovat, zda obcházet konkurzy doma, nebo raději sbalit pas a hledat práci za hranicemi? Láká vás možnost přijít si v cizině na velké peníze a k tomu získat zážitky, které obohatí váš profesní i osobní život?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Některé vysoké školy ještě berou

Některé vysoké školy stále ještě přijímají přihlášky ke studiu. Na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (www.ujep.cz) se lze hlásit do 31. března na přírodovědeckou fakultu, do 21. dubna na ústav humanitních studií.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Protesty proti vládnímu plánu boje s nezaměstnaností

Protesty proti vládnímu plánu boje s nezaměstnaností ve Francii stále víc provázejí násilnosti. Spíše než samotným manifestantům je policie přičítá skupinám výtržníků z problematických předměstí, jež byla dějištěm velkých nepokojů na podzim.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Paroubek podpoří vznik univerzitního kampusu v Ústí nad Labem

Premiér Jiří Paroubek podpoří vznik univerzitního kampusu v Ústí nad Labem. Novinářům při návštěvě ústecké Unverzity Jana Evangelity Purkyně dnes řekl, že projekt za necelých 2,6 miliardy korun vláda projedná na jedné z dubnových schůzí. Kampus vznikne v areálu bývalé Masarykovy nemocnice v centru města.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nové protesty francouzských studentů, premiér neustupuje

Manifestacemi, blokádami středních škol i univerzit nebo ztěžováním jejich provozu pokračovali dnes francouzští studenti v protestech proti údajně asociálnímu vládnímu plánu boje s nezaměstnaností mladých lidí. Na řadě míst znovu vypukly incidenty mezi studenty a policií.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fascinují mě Němcová i česká avantgarda

„Fascinují mě prózy Boženy Němcové, vaše meziválečná avantgarda nebo fotograf Josef Sudek,“ odpověděl na otázku Práva, co je mu z české kultury nejbližší, německý básník Hans Magnus Enzensberger (1929). Včera v pražském Goethe Institutu představil výbor ze své poezie nazvaný Jed.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Francouzští studenti žádají demisi vlády

Zástupci studentů z asi 60 francouzských univerzit a stovky lyceí dnes vyzvali k demisi vládu premiéra Dominiqua de Villepina a současně k dalším akcím proti jejímu spornému plánu na snížení nezaměstnanosti mladých lidí. Opětovně také požadovali stažení tohoto plánu. V prohlášení zveřejněném na závěr dvoudenního setkání v Aix-en-Provence v jižní Francii obvinili Villepina, že při prosazování plánu zvolil cestu arogance a konfrontace a vsadil na "systematickou represi sociálního hnutí".

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČSSD chce zdvojnásobit výdaje na výzkum a zavést "počítačovné"

Průměrný hrubý měsíční plat učitele 35.000 korun, dvakrát více studentů na gymnáziích a zdvojnásobení výdajů na vědu. To jsou cíle, které chce mimo jiné prosazovat po volbách Česká strana sociálně demokratická. Po vzoru "pastelkovného", příspěvku na školní pomůcky pro každého prvňáčka, chce zavést i "počítačovné" - 7000 korun pro žáky šestých ročníků základní škol na nákup počítačů. Novináře o tom dnes informovali místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel a ministryně školství Petra Buzková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu I Česko zváží nabídku studií pro Bělorusy vyloučené ze škol

Vedle Poláků i Češi zřejmě umožní běloruským studentům, kteří byli nebo budou kvůli účasti na protestech proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi vyloučeni ze škol, dostudovat mimo vlast. O nabídce dokončit studia na českých vysokých školách bude ve středu jednat vláda. ČTK to dnes řekl předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD). Návrh chce konzultovat s ministryní a školství a stranickou kolegyní Petrou Buzkovou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu EU přispěje na běloruskou exilovou univerzitu ve Vilniusu

Evropská komise dnes oznámila, že podpoří sumou 2,2 milionu eur běloruskou Evropskou humanitní univerzitu (EHU), kterou donutil režim prezidenta Alexandra Lukašenka k přesídlení z Minsku do litevského hlavního města Vilniusu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Knihy, jež hodně váží

Knihy nominované letos na Magnesii Literu v kategorii nakladatelský čin jsou tematicky, žánrově i graficky a polygraficky natolik různorodé, že se nabízí rčení o srovnávání jablek s hruškami. Společné je jim jedno: dlouhodobé autorské úsilí, které za tituly stojí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Masové protesty ve Francii zvyšují tlak na premiéra Villepina

Francie dnes zažila dosud největší protesty proti spornému vládnímu plánu na snížení nezaměstnanosti mladých lidí. Manifestací se podle odborů zúčastnily tři miliony lidí; policie napočítala 1,05 milionu účastníků. Manifestace místy opět doprovázely incidenty. Zadrženo bylo skoro 400 lidí. Zároveň byla řada odvětví zasažena protestními stávkami. Velký rozsah protestů výrazně zvyšuje tlak na premiéra Dominiqua de Villepina, který plán prosadil. Premiér však dnes zopakoval, že je ochoten jen k jeho dílčím úpravám, ne k jeho stažení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Francii dnes čekají další velké sociální protesty

Francie bude dnes dějištěm dalších stávek a manifestací proti záměru vlády zavést sporný nový typ pracovní smlouvy pro mladé lidi v zájmu snížení jejich nezaměstnanosti. Protesty pořádají odborové a studentské organizace. Znovu se čeká účast stovek tisíc lidí. Zároveň opět vládnou obavy z násilností, jaké provázely mnohé dosavadní demonstrace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Buzková ocenila zakladatelku biologické olympiády a další učitele

Zakladatelku biologické olympiády, učitele, který zachránil život svého žáka nebo ženu, která založila první obor pro neslyšící na českých vysokých školách dnes ocenila ministryně školství Petra Buzková. V předvečer výročí narození filozofa a pedagoga Jana Amose Komenského slavnostní medaile spolu s nimi obdrželo více než dvacet pedagogů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VŠUP a UK pomohou běloruským studentům

Karlova univerzita a Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (VŠUP) dnes nabídly možnost studia běloruským studentům, kteří jsou perzekvováni tamějším autoritářským režimem. ČTK o tom informovali prorektor VŠUP Tomáš Dimter a mluvčí univerzity Václav Hájek. Obě školy tak reagovaly na výsledky kontroverzních prezidentských voleb v Bělorusku, ve kterých opět zvítězil Alexandr Lukašenko, a následné represe namířené proti jeho odpůrcům, mezi nimž jsou i studenti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Trocha praxe nikdy neškodí

Nejčastějším způsobem, jak si mohou studenti přivydělávat, jsou brigády, studenti často pracují i na základě dohody o provedení práce. Pro zaměstnavatele studenti, kteří jsou zaměstnáni takovýmto způsobem, nepředstavují příliš velkou zátěž. Spolupráce například na základě smlouvy o dílo se v případě potřeby docela snadno ukončuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senát schválil zákon, který má usnadnit zvyšování kvalifikace

Po sněmovně chce i Senát usnadnit život lidem, kteří si chtějí doplnit vzdělání. Umožnit to má zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, který dnes horní komora schválila. Zákon by měl lidem zjednodušit cestu k rozšíření kvalifikace, a tím i k lepšímu uplatnění na trhu práce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stoupá počet studentů i absolventů univerzit

Počet absolventů univerzit se od roku 1989 více než zdvojnásobil. V loňském roce vysokou školu úspěšně dokončilo 44.200 studentů. Za posledních 17 let se téměř ztrojnásobilo i množství mladých lidí, kteří po maturitě pokračují ve studiu. V letošním akademickém roce na vyšších odborných a vysokých školách studuje přes 327.000 studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Francouzská Ústavní rada dala dnes bez výhrad zelenou zákonu o rovnosti šancí

Francouzská Ústavní rada dala dnes bez výhrad zelenou zákonu o rovnosti šancí, který zavádí široce kritizovanou "smlouvu prvního zaměstnání" (CPE) pro mladé lidi. Očekává se, že prezident Jacques Chirac by mohl vyhlásit zákon za platný už v pátek. Na pátek 20:00 SELČ je ohlášen prezidentův televizní a rozhlasový projev.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bělorusko nabízí francouzským studentům možnost studovat

Bělorusko dnes nabídlo francouzským studentům, o nichž se domnívá, že jim v souvislosti s účastí v nynějších protestních akcích hrozí vyloučení z vysokoškolského studia, možnost studovat v Bělorusku. Nabídku přednesl představitel ministerstva školství země, která má podle zahraničních agentur nechvalnou tradici ve vylučování příliš odbojných studentů ze škol.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 10:26 , © Univerzita Karlova v Praze