Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Becketta připomíná výstava v Praze

Becketta připomíná výstava v Praze

Samuel Beckett (1906 - 1989), irský dramatik a prozaik a nositel Nobelovy ceny za literaturu, by se 13. dubna dožil sta let. Jeho život i tvorbu připomíná včera otevřená výstava v pražském Karolinu. Spisovatel, který svou hrou Čekání na Godota způsobil převrat na poli moderního divadla, ve svém díle zachytil existenciální krizi člověka.

Ačkoli Beckettova dramata a prozaické texty vehementně popírají, že by snad člověk mohl zjistit, kde je jeho místo ve světě, a jakkoli ovlivnit okolní dění, spisovatel sám se po celý život angažoval: za druhé světové války byl účastníkem francouzského odboje a během studené války podporoval disidenty ve východní Evropě. V roce 1982 napsal pro tehdy uvězněného Václava Havla hru Katastrofa. Havel, který si s Beckettem vyměnil několik dopisů, mu věnoval svou hru Chyba. Výstava potrvá do 19. dubna.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze