Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Francie dnes čeká nový vládní návrh na řešení krize kolem CPE

Francie dnes čeká nový vládní návrh na řešení krize kolem CPE

Paříž 10. dubna (zpravodaj ČTK) - Francie s napětím očekává, zda dnešek přinese obrat ve vleklé krizi kolem pracovních smluv pro mladé lidi, známých pod zkratkou CPE. Z dopolední schůzky v prezidentském paláci by měl vzejít návrh úpravy nedávno přijaté zákonné normy o CPE, která vzbudila až nečekaně prudký odpor. V podvečer pak mají odbory a studenti už se znalostí obsahu návrhu rozhodnout, zda a jak bude protestní hnutí pokračovat.

Schůzky u prezidenta Jacquesa Chiraka se zúčastní premiér Dominique de Villepin a další představitelé vládní většiny, z nichž někteří vedli v minulých dnech konzultace se sociálními partnery. Na 10:30 SELČ je ohlášeno vystoupení Villepina, který promluví také v nejsledovanějších večerních televizních zprávách. Krátce předtím oznámí výsledek své schůzky odborové a studentské organizace.

Prezident Chirac, který musí o novém návrhu rozhodnout, stojí před obtížným úkolem otupit ostří odporu odborářů a studentů, kteří nechtějí slyšet o ničem jiném než o odvolání CPE (smlouva prvního zaměstnání), a zároveň se příliš nedotknout Villepina, který CPE prosadil a tvrdě bránil.

Chirakův první pokus v tomto směru, podniknutý před deseti dny, odpůrce CPE neuspokojil a protesty pokračovaly a studenti jim místy dali až anarchický ráz.

Podle předběžných zpráv by měl nyní být zákonný článek o CPE nahrazen úpravou ve prospěch snazšího zaměstnávání málo kvalifikovaných mladých lidí, kteří mají největší potíže najít práci.

Krize kolem CPE je jedna z nejostřejších ve Francii za poslední léta a z mnoha stran, včetně z řad vládní většiny, se ozývají výzvy k jejímu co nejrychlejšímu ukončení, nemá-li na ni Francie doplatit politicky i hospodářsky.

pz ank


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze