Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Powell označil vízovou politiku USA ke studentům za přísnou

Powell označil vízovou politiku USA ke studentům za přísnou

Washington 9. dubna (ČTK) - Podle bývalého amerického ministra zahraničí Colina Powella je vízová politika Spojených států vůči zahraničním studentům, zavedená po teroristických útocích z 11. září 2001, příliš přísná. Mnoho vynikajících studentů se pak raději zapisuje na univerzity v Kanadě a Evropě, protože dostat se do USA jim připadá neprůchodné, prohlásil Powell na zasedání sdružení amerických škol v Chicagu.

"Píší mi rektoři vysokých škol, že už nemají skoro žádné zahraniční studenty. Ti než by se prý prokousávali džunglí papírů pro získání víza a na letištích byli podrobováni zvláštním prohlídkám, raději jdou do Kanady nebo do Velké Británie," řekl Powell podle agentury AP.

Předpisy pro udělování studijních víz byly zpřísněny poté, co se přišlo na to, že jeden z pachatelů teroristických útoků z 11. září 2001 se do USA dostal jako student. Některé žádosti procházejí procesem trvajícím řadu měsíců a zahrnujícím pohovory s úředníky ministerstva zahraničí. Počet žádostí proto v posledních letech zřetelně poklesl. Správy vysokých ale zdůrazňují, že si nemohou dovolit přicházet o zahraniční studenty, protože vesměs platí vyšší školné a je jim vypláceno méně na stipendiích.

"Už se to pomalu začíná měnit, ale máme před sebou ještě dlouhou cestu (než se to náležitě projeví)," prohlásil Powell. Vyzval také vysokoškolské představitele, aby využívali výměnných programů se zahraničními univerzitami, protože jejich prostřednictvím mají cizí studenti šanci poznat demokracii a "skutečnou Ameriku".

"Vyplatí se to. Působíme tak na každá národ a všechny národy tak působí na nás," uzavřel Powell.

ik


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze