Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Francouzští odpůrci CPE dávají vládě lhůtu do 17. dubna

Francouzští odpůrci CPE dávají vládě lhůtu do 17. dubna

    Paříž 5. dubna (zpravodaj ČTK) - Francouzské odborové a studentské organizace dávají vládě lhůtu do 17. dubna, aby zrušila sporný zákon o pracovních smlouvách pro mladé (CPE). Dohodly se na tom na schůzce, která předcházela odpolednímu setkání odborářů s parlamentními představiteli vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) o možnostech řešení už dva měsíce trvající krize, jež má hluboké politické důsledky. Předseda vlády Dominique de Villepin dnes řekl, že z jednání vyvodí "všechny potřebné závěry".

    Odbory i studenti vystupují z pozice síly díky masové účasti na úterních nových protestních akcích proti CPE. Jejich jednotnou linií je požadavek odvolání zákona. Vládní strana, jejíž vyhlídky v blížících se volbách nynější krize ohrožuje, není ohledně dalšího postupu jednotná a projevuje se v ní tendence ke kompromisu, ke kterému předseda vlády Dominique de Villepin dlouho nebyl ochoten.

    Villepinovo postavení je nyní vážně oslabeno, jeho obliba klesla na rekordně nízkých 28 procent a 45 procent Francouzů si podle jednoho průzkumu přeje jeho demisi. Opačně se ale vyslovilo 49 procent.

    Villepin dnes v parlamentu řekl, že z jednání o CPE "vyvodí v příštích dnech všechny potřebné závěry". Jejich povahu nepřesnil. Podle zdrojů z jeho okolí, které vzápětí citovala zpravodajská televize LCI, ale není ve hře jeho setrvání ve funkci.

    Prezident Jacques Chirac na dnešní schůzi vlády znovu apeloval na účastníky začínajícího dialogu, aby projevili odpovědný a konstruktivní přístup. Vládní mluvčí Jean-François Copé po schůzi řekl, že jsou vytvořeny všechny podmínky pro otevřený dialog.

    Tajemnice Všeobecné konfederace práce (CGT) Maryse Dumasová po schůzce odborářů a studentů řekla, že nezískají-li záruku, že zákon o CPE bude zrušen, rozhodnou v pondělí o dalších protestních akcích. Stanovená lhůta k odvolání zákona souvisí se začátkem parlamentních prázdnin.

    Protesty, vesměs studentské, pokračovaly i dnes formou blokád. Zablokovány byly například silnice v Rennes a v Poitiers, nádraží v Lille, obchodní zóna v Nîmes, tržnice v Nantes a podobně. Zároveň je stále blokováno devět univerzit a dalších 45 funguje jen s potížemi.

    Vůdce krajně pravicové Národní fronty Jean-Marie Le Pen dnes označil situaci za anarchii, kterou vláda toleruje a která se přenesla i do sídla prezidenta a předsedy vlády. Řekl, že protesty jsou ekonomická sabotáž.

    Ústav IFOP dnes zveřejnil výsledky průzkumu, ve kterém 43 procent dotázaných řeklo, že krajní levice je užitečná a obohacuje politickou debatu.

    Pavel Zavadil pek vk



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze