Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Romští studenti získali od brněnské nadace přes 110.000 korun

Romští studenti získali od brněnské nadace přes 110.000 korun

    Brno 4. dubna (ČTK) - Brněnský nadační fond Verda podpořil více než 110.000 korunami 30 romských studentů na vysokých školách, středních školách a učilištích v celé republice. Peníze jsou určeny na úhradu stipendií, školného a školních potřeb. Žádost o příspěvek letos podalo rekordních 107 žadatelů, což je dvakrát tolik než loni. Zájem o studium mezi Romy pomalu roste, řekla dnes ČTK zakladatelka fondu Kateřina Dubská.

    Základním kritériem pro výběr mezi zájemci je prospěch. Z celkového množství uchazečů jich na základě studijních výsledků bylo vybráno 44. "Po předložení pololetního vysvědčení jsme mohli vyhovět 30 studentům, pokud zbývající studenti svůj prospěch zlepší, mohou získat příspěvek na konci roku," vysvětila Dubská. Celkem chce fond mezi studenty letos rozdělit 313.000 korun. Průměrná výše příspěvku se pohybuje kolem 10.000 korun.

    Řada studentů zejména prvních ročníků nezvládne nástup a větší nároky studia na střední škole nebo učilištích, proto se fond rozhodl pomoc rozšířit a brněnským studentům nabídl doučovací kurzy matematiky a českého jazyka. "Zatím jsme sami překvapeni úspěchem celé akce a zájmem ze strany klientů o tento způsob podpory jejich studia," zhodnotila Dubská.

    Cílem nadace je zlepšit podmínky pro vzdělávání romské menšiny, což je podle zakladatelů jeden z mála způsobů řešení obtížné sociální situace Romů. Vzdělaní Romové jsou navíc lépe přijímáni okolní majoritou a nemají potíže s uplatněním ve společnosti.

    Nadační fond Verda byl založen v roce 2001. O poskytnutí příspěvku rozhoduje každým rokem komise složená ze členů rady nadace a pracovníků brněnského romského střediska Drom.

    Tereza Fojtová snm



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze