Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zájem o studium na liberecké univerzitě je letos menší než loni

Zájem o studium na liberecké univerzitě je letos menší než loni

Liberec 11. dubna (ČTK) - O Technickou univerzitu v Liberci je letos menší zájem než loni. Do konce března škola přijala 6100 přihlášek, což je o pětinu méně než v roce 2005, kdy přišlo rekordních 7782 přihlášek. Přesto zájem více než dvojnásobně převyšuje možnosti univerzity, která ke studiu přijme zhruba stejný počet mladých lidí jako loni - asi 2700. ČTK o tom dnes informovala mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Mimořádně velký zájem byl loni podle ní mimo jiné vyvolán i tím, že pedagogická fakulta u některých oborů zrušila přijímací zkoušky. Zaregistrovala tak rekordních 3628 přihlášek, zatímco letos jich je jich o téměř 1000 méně. Přitom i letos přijímá bez zkoušek. "Na učitelské obory dělají přijímací zkoušky jen studenti, jejichž průměr ze střední školy je horší než 1,5, loni ale u některých přírodovědných oborů stačil průměr do dvou," řekla Kočárková.

O studium na ostatních fakultách liberecké univerzity je zájem stabilní. "Potěšující je, že přibývá přihlášek ke studiu technických oborů, o jejichž absolventy je na trhu práce obrovský zájem," uvedla Kočárková. Například na strojní fakultu se podle ní letos hlásí 637 studentů, což je o čtvrtinu více než loni.

Na některé obory je ale možné se ještě přihlásit. Do konce května mohou podávat přihlášky zájemci o studium oboru Výtvarné umění na fakultě architektury. Uzávěrka přijímání přihlášek na Ústavu zdravotnických studií TUL je 20. května a ke studiu strojírenství v Jihlavě se mohou zájemci hlásit do konce dubna. Fakulty strojní, mechatroniky a textilní navíc tradičně vypisují ještě druhé kolo v srpnu.

Leona Vacková fcz


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze