Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci na sociální stipendia stále ještě čekají

Vysokoškoláci na sociální stipendia stále ještě čekají

Praha 26. dubna (ČTK) - Vyplácení sociálních stipendií provázejí nejasnosti. Některé vysoké školy tak ještě nevědí, kdy studenti peníze opravdu dostanou. Podle předsedy České konference rektorů Petra Sáhy si představitelé části univerzit stěžují, že na ně stále nedostaly dotace z ministerstva školství. To se ale brání. Navýšilo jim na začátku roku prostředky na neinvestiční výdaje. Zbytek peněz, které univerzity na vyplacení stipendií budou potřebovat, chce ministerstvo předat až na základě počtu žadatelů, uvedla jeho mluvčí Lubomíra Černá.

Vyřizovat sociální stipendia zatím nebude například Technická univerzita v Liberci (TUL) a Masarykova univerzita v Brně. V Liberci se ale situace možná brzo změní. "Minulý týden jsme se dohodli s ministryní (Petrou Buzkovou). Stipendia začneme vyplácet v okamžiku, až nám přijdou z ministerstva peníze," řekl ČTK rektor Vojtěch Konopa. Očekává, že by se tak mohlo stát tento nebo příští týden. O stipendium zde žádalo asi 200 studentů. Vysoká škola by tak ročně měla vyplatit zhruba tři miliony korun.

Na Masarykově univerzitě se zřejmě studenti dávky zatím nedočkají. "V současnosti Masarykova univerzita nedisponuje mechanismem na vyplácení stipendií," řekl ČTK mluvčí Václav Štětka. Podle informace, kterou zveřejnil na internetových stránkách vedoucí zdejšího studijního odboru Jiří Nantl, zavedení brání administrativní a legislativní problémy. Ministerstvo stále podle něj nezaregistrovalo například změněný stipendijní řád, jehož platnost je pro vyplácení nezbytná.

Už příští měsíc mohou s výplatou stipendií počítat naopak studenti Českého vysokého učení technického v Praze. Zažádat o ně mohli do 15. dubna. "Rozhodli jsme se je zatím vyplácet z vlastních zdrojů, peníze máme od ministerstva ale už přislíbeny," řekla mluvčí Andrea Vondráková. Problém s vyplácením sociálních stipendií zatím nemá ani Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. "Až studenti dodají potřebná potvrzení, tak celý mechanismus spustíme," řekl rektor Sáha. Očekává, že se přihlásí zhruba 200 žadatelů.

Do 12. května se mohou o sociální stipendium zažádat studenti na Karlově univerzitě v Praze (UK). Univerzita očekává, že by o ně mohlo mít zájem až 10.000 z celkového počtu 47.000 studentů. "Kdy by studenti měli peníze opravdu dostat, zatím nevíme, bude to asi několik týdnů po uzavření žádostí," řekl ČTK mluvčí Václav Hájek. V současnosti podle něj zástupci univerzit schvalují potřebné vnitřní předpisy pro zavedení stipendií. "Současně vedeme jednání s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy o bližších podmínkách výplat," uvedl.

Vyplácení stipendií pro studenty ze sociálně slabých rodin přinesla loni na podzim novela vysokoškolského zákona. Nárok na stipendium mají studenti od 1. ledna a podle odhadů by jich mělo dávky pobírat zhruba 13.000 z rodin, jejichž příjem nepřesahuje 1,1 násobek životního minima. Letos je výše stipendia stanovena na 1620 korun měsíčně. Ze státního rozpočtu si to podle odhadů vyžádá kolem 220 milionů korun ročně.

David Grossmann kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze