Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Čechy nahrazují Slováci

Čechy nahrazují Slováci

Čeští lékaři už léta řeší řadu problémů, kvůli kterým jich ročně odejde do ciziny asi 500. Jejich místa zaujímají kolegové hlavně ze Slovenska.

I lékař v České republice si může žít docela dobře. „Nejlukrativnější jsou obory nebo činnosti, ve kterých je už dnes dovolen přísun soukromých peněz. Velmi dobře ohodnoceny jsou i některé výkony specialistů placené z veřejného zdravotního pojištění. Mezi jednotlivými odbornostmi však existují velké rozdíly díky nesrovnalostem v tzv. seznamu výkonů,“ říká expert Pavel Hroboň. Mezi státními a soukromými nemocnicemi je podle něj rozdíl hlavně v tom, že v těch soukromých je větší platová diferenciace a špičkoví lékaři a vedoucí pracovníci berou významně vyšší platy než ve státním sektoru.

Vydělávají šarlatáni i zběhové

„Naše medicína má ve světě oprávněně velmi dobrou pověst. Zejména Karlova univerzita je světoznámá, čeští lékaři se proto v zahraničí uplatňují snadno. Je škoda, že mnoho kvalifikovaných odborníků -a osobně jich znám desítky - si našlo nesrovnatelně lépe honorovanou práci v zemích, kde si lékařů a jejich znalostí a dovedností dokáží vážit,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Podíváme-li se na práci lékaře z čistě ekonomického hlediska, bohužel platí, že nejvíce vydělávají ti, kdo se pohybují při své práci nejdále od existenciální hranice život versus smrt. A za nejsmutnější považuji to, že nejlépe si žijí ti lékaři, kteří vyměnili seriozní medicínu za šarlatánství či utekli zcela mimo obor. Mám-li hovořit konkrétně o lékařích, tak za nejlepší volbu považuji specializaci praktického lékaře, kterých je nedostatek a mezi dnes praktikujícími je řada v důchodovém věku. Pokud naopak někoho láká práce v zahraničí, pak tam se nejsnáze uplatní například anesteziologové,“ dodává Kubek.

Schlanger: nabídka je široká

Podle předsedy Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiřího Schlangera je situace na trhu práce vyrovnaná. „Problémy jsou spíše regionálního charakteru. Chybějící kvalifikované pracovníky nahrazují migranti zejména ze Slovenska, to se týká lékařů i ošetřovatelského personálu. S ohledem na šíři veřejné zakázky v rámci zdravotního pojištění mají lékaři na výběr, a proto chybí tam, kde jsou podmínky práce horší, například ve zdravotnické záchranné službě,“ říká Jiří Schlanger, který vidí problémy také v nadbytku nabídky poskytovatelů zdravotní péče ve veřejném sektoru. „Lékaři účtují svoji práci zdravotním pojišťovnám, pojištění kryje fixní náklady nad míry poskytovatelů a jejich zdravotnických zařízení. To neodpovídá zdrojům a potřebě efektivity,“ říká Schlanger.

Lékaři odcházejí i přicházejí

ČLK vydává ročně více než 500 potvrzení o profesní bezúhonnosti, která potřebují lékaři pro práci v zahraničí. „K tomu, aby zůstali, nejsou motivováni nijak. S trochou nadsázky lze říci, že díky špatným podmínkám (nedodržování evropských směrnic o maximálním rozsahu přesčasové práce), existenční nejistotě (transformace nemocnic v obchodní společnosti a jejich privatizace) a nízkým výdělkům (20 % ve srovnání například s Německem) jsou čeští lékaři z nemocnic spíše vyháněni ,“ konstatuje Milan Kubek s tím, že nebýt více než 1200 Slováků a více než 300 lékařů z dalších chudších zemí, musela by řada okresních nemocnic mnohá svá oddělení zavřít. „České nemocnice drží, co se personálu týče, skutečnost, že slovenské zdravotnictví je po stránce financování v katastrofálním stavu a že zoufalým slovenským lékařům nebrání v práci u nás jazyková bariéra,“ uzavírá Kubek.

Martin Hyška


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze