Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Čeští rektoři chtějí přilákat zahraniční doktorandy

Čeští rektoři chtějí přilákat zahraniční doktorandy

Praha 20. dubna (ČTK) - Rektoři chtějí zvýšit počty zahraničních studentů v doktorandských programech na tuzemských univerzitách. ČTK to řekl předseda České konference rektorů (ČKR) Petr Sáha. Od jejich příchodu si slibují internacionalizaci výzkumného prostředí a rozšíření tvůrčího potenciálu vědeckých týmů. Připraveno pro ně je zhruba 600 míst, které nezaplnili čeští kandidáti. O problémech českého vysokého školství diskutují rektoři dnes a v pátek v Praze na svém pravidelném zasedání.

Na českých univerzitách je asi 23.000 doktorandů. Studentů ze zahraničí je podle Sáhy zhruba několik stovek. "Malý stát a jazyková nepřipravenost kandidátů i nedostatek doktorandských programů, které je možné studovat například v angličtině, jistě zájemce odrazují," soudí. Demotivující pro zahraniční studenty podle něj může být třeba i školné, které by na tuzemských univerzitách museli platit.

Příchodu doktorandů z ostatních států podle Sáhy brání také špatná informovanost o možnostech studia na českých vysokých školách. Situaci by měla zlepšit dohoda s Evropskou asociací univerzit, soudí. "K propagaci například budeme moci využít jejich internetové stránky, informace se také dostanou studentům univerzit, které jsou součástí asociace," uvedl Sáha. Evropská asociace univerzit má přes 700 členů ve více než 40 evropských státech.

Na programu zasedání konference rektorů je i diskuse s ministryní školství Petrou Buzkovou. Představitelé vysokých škol by se také měli vyjádřit k připravovanému programu Výzkum a vývoj pro inovace, v jehož rámci bude možné čerpat peníze z evropských fondů.

ČKR reprezentuje vysoké školy a sdružuje rektory 24 veřejných, dvou státních a deseti soukromých škol. Zajišťuje jejich společný postup v otázkách týkajících se rozvoje vzdělanosti, vědy, výzkumu a vysokých škol.

grd kš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze