Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na vysokých školách možná vznikne obor pro státní úředníky

Na vysokých školách možná vznikne obor pro státní úředníky

 Praha 18. dubna (ČTK) - Vysoké školy možná budou v budoucnu nabízet speciální obor pro státní úředníky. Do konce roku by mělo ministerstvo školství předložit vládě návrh, jak by takový program měl vypadat. Je ale i možné, že budou pro adepty na práci ve veřejné správě jen upraveny některé již existující obory. Vyplývá to z materiálu, kterým se ve středu bude zabývat vláda.

    Soukromé i veřejné školy připravují podle ministerstva odborníky pro státní správu i samosprávu již v dostatečné míře. Několik desítek bakalářských a magisterských oborů však pokrývá potřeby veřejné správy velice nejednotně. "Specifické potřeby státní správy lze zajistit buď úpravou některého z existujících oborů nebo vytvořením obsahově zcela nového, který budou vysoké školy nabízet," píše se v materiálu.

    Obsah nového oboru stejně tak jako upravené programy pro studenty oborů zaměřených na veřejnou správu by se měl řídit podle aktualizovaných pravidel vzdělávaní zaměstnanců ve správních úřadech, které minulý rok na podzim schválila vláda. Zaměřují se především na jazykové znalosti, evropské otázky, počítačovou gramotnost, rovné příležitosti mužů a žen, ekologickou osvětu či nově pojaté manažerské dovednosti. Úředníky by měly připravit na rok 2009, kdy Česká republika převezme na šest měsíců předsednictví v Evropské unii.

    Vzhledem k tomu, že do správních úřadů budou v budoucnu přijímáni i absolventi jiných oborů, měla by se vysokoškolská studijní nabídka pro státní správu zpracovat podle návrhu ministerstva "modulovým" způsobem. Absolventům i současným úředníkům by to tak umožnilo dále se vzdělávat pouze v oblastech, které nebyly předtím součástí jejich studia.

    Přípravou odborníků pro potřeby veřejné správy se v České republice zabývá 20 veřejných, státních i soukromých vysokých škol, které nabízejí téměř 70 oborů zaměřených na různé aspekty této problematiky.

    grd kš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze