Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Absolventi podle zaměstnavatelů nejsou dobře připraveni na praxi

Absolventi podle zaměstnavatelů nejsou dobře připraveni na praxi

Praha 13. dubna (ČTK) - Absolventi českých vysokých škol mají dobré teoretické základy, univerzity je však stále nedostatečně připravují na praktické potřeby jejich budoucího povolání. Čerstvým držitelům vysokoškolských diplomů chybí také schopnost pracovat v týmu, zvládat stres a vysvětlovat své názory. Vyplývá to z výzkumu mezi zaměstnavateli, který na přelomu loňského a letošního roku provedlo Centrum pro studium vysokého školství. Jeho výsledky jsou dostupné na internetových stránkách centra.

    Za velmi dobře teoreticky připravené považují absolventy vysokých škol téměř dvě třetiny respondentů. Zhruba jen čtvrtina z nich se však domnívá, že absolventi jsou připraveni pro zaměstnání i prakticky, nebo že studijní programy jsou vytvářeny ve spolupráci s odborníky z praxe. Jen podle méně než třetiny dotázaných obsah studia zohledňuje požadavky budoucích zaměstnavatelů.

    Zaměstnavatelům ale u absolventů chybí i schopnosti, které se jen těžko lze na vysoké škole naučit. Podle respondentů by měli lépe umět pracovat pod tlakem, hospodařit s časem nebo mít větší schopnosti vyjednávat. "To jsou dovednosti, které se lépe získají praxí," soudí jeden z autorů výzkum Marek Melichar. Naopak práci v týmu nebo dovednost lépe vysvětlovat svá stanoviska a názory by podle něj měla vysoká škola umět naučit.

    Z výzkumu také vyplynulo, že u přijímání nových zaměstnanců hraje nejdůležitější roli motivace k práci. Jako kritéria pro přijímání absolventů byly také nejčastěji uváděny ochota a schopnost se učit, časová flexibilita a komunikační schopnosti. "Schopnost se učit novým věcem je pro zaměstnavatele u vysokoškoláků mnohem důležitější než například u absolventů středních škol," řekl Melichar.

    Za silné stránky absolventů vysokých škol považují zaměstnavatelé schopnost práce s počítačem a internetem. Na tom, že si v této oblasti vedou velmi dobře, se shodne 40 procent respondentů. Třetina se domnívá, že absolventi ovládají dobře i cizí jazyky a čtvrtina mezi jejich silné stránky zařadila i dobrou odbornou připravenost.

    Z průzkumu také vyplynulo, že zhruba 20 procent zaměstnavatelů hledá kvalitní absolventy přímo na vytypovaných vysokých školách. Kolem deseti procent spolupracuje s perspektivními studenty již během studia a jen zhruba tři procenta organizují za účelem výběru potenciálních zaměstnanců odborné stáže. Nejčastěji však podniky hledají čerstvé absolventy pomocí inzerátů.

    Šetření se uskutečnilo mezi 800 zaměstnavateli ve všech krajích České republiky.

    grd kš




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze