Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Duben 2006
Dětský uzel aktuálního dokumentu Sporný francouzský pracovní zákon vstoupil v platnost

Kontroverzní francouzský zákon o zaměstnávání mladých lidí byl dnes zveřejněn v úředním listě a vstoupil tak v platnost. Jeho faktické uplatnění je ale nepravděpodobné, protože prezident Jacques Chirac v pátek požádal vládu, aby zajistila, že v nynější podobě nebude použit. Nezdá se však, že by tím oslabil odpor, který zákon vzbudil. Odbory trvají na jeho odvolání a opoziční socialisté a komunisté oznámili, že podají v parlamentu návrh, aby byl zrušen.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Británii se zvyšuje zadlužení vysokoškolských studentů

Zadlužení vysokoškolských studentů v Anglii a Walesu se za posledních šest let zvýšilo dvojnásobně. Nejvíce se přitom podle vládní statistiky musejí kvůli vysokoškolskému titulu zadlužovat lidé z chudých rodin, což je v přímém protikladu k vyhlášené státní politice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stávky na francouzských univerzitách české studentky nevítají

Náměstí před Sorbonnou je po nedávných nepokojích zahrazeno vysokým zátarasem, na který někdo napsal "Policie všude, spravedlnost nikde". Do budovy historické univerzity se nikdo nedostane, studenti jsou ve stávce, výuka skomírá. Na mnoha francouzských vysokých školách je situace podobná. Vleklý konflikt kolem nových pracovních smluv pro mladé (CPE), ve kterém studenti představují nejradikálnější složku odporu, hluboce zasahuje do jejich provozu

Dětský uzel aktuálního dokumentu Romští studenti získali od brněnské nadace přes 110.000 korun

Brněnský nadační fond Verda podpořil více než 110.000 korunami 30 romských studentů na vysokých školách, středních školách a učilištích v celé republice. Peníze jsou určeny na úhradu stipendií, školného a školních potřeb. Žádost o příspěvek letos podalo rekordních 107 žadatelů, což je dvakrát tolik než loni. Zájem o studium mezi Romy pomalu roste, řekla dnes ČTK zakladatelka fondu Kateřina Dubská.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Strany slibují výšší platy učitelům a dostupnější vzdělání

O více penězích učitelům a lepších podmínkách pro dosažení vyššího vzdělání hovoří ve svých volebních programech strany, které by se podle průzkumů veřejného mínění dostaly nyní do parlamentu. Podle odborníků je tento vývoj reálný, pouze pokud budoucí vláda přinejmenším zachová současné množství veřejných peněz, které do školství proudí. K jeho rozvoji bude podle nich potřeba i soukromých zdrojů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Francouzští odpůrci CPE dávají vládě lhůtu do 17. dubna

Francouzské odborové a studentské organizace dávají vládě lhůtu do 17. dubna, aby zrušila sporný zákon o pracovních smlouvách pro mladé (CPE). Dohodly se na tom na schůzce, která předcházela odpolednímu setkání odborářů s parlamentními představiteli vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) o možnostech řešení už dva měsíce trvající krize, jež má hluboké politické důsledky. Předseda vlády Dominique de Villepin dnes řekl, že z jednání vyvodí "všechny potřebné závěry".

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor UK: Univerzita by měla umět využít výsledky svých výzkumů

Akademická obec Karlovy univerzity by měla být v kontaktu s aktuálním děním ve společnosti a měla by také umět ekonomicky využít výsledky svých výzkumů. Ve svém projevu při příležitosti 658. výročí založení univerzity to dnes řekl její nový rektor Václav Hampl. Ocenil také práci svého předchůdce Ivana Wilhelma.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi si myslí, že šanci studovat na vysoké škole má dostatek lidí

Veřejnost se domnívá, že šanci studovat na vysoké škole má v Česku dostatek mladých lidí. Podle mezinárodních studií však ČR patří mezi země s nejmenším podílem vysokoškoláků mezi dospělými a s nejnižším podílem mladých lidí, kteří vstupují na univerzity. S vysokým školstvím jsou Češi v zásadě spokojeni, nevyžadují jeho reformu a nejsou ani proti některé formě školného. Vyplynulo to z průzkumu Sociologického ústavu Akademie věd, který dnes autoři představili novinářům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na školy se chystá sto tisíc studentů

Měsíc červen není jen ve znamení zkoušek z dospělosti, tedy maturit, ale na většině vysokých škol i přijímacích zkoušek. Jak se na přijímací zkoušky připravit? Je nutné mít větší znalosti než ze středních škol? O oboru, na který se zájemce hlásí, je dobré vědět co možná nejvíc. Většina škol a fakult má navíc na svých internetových stránkách vzory testů k přijímacím zkouškám. "Koupila jsem si testy na fakultě, kde bylo asi pět set otázek. Určitě to moc pomůže," popisuje svou zkušenost pětadvacetiletá Zuzana Rejchová, která studuje druhým rokem Fakultu humanitních studií v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Powell označil vízovou politiku USA ke studentům za přísnou

Podle bývalého amerického ministra zahraničí Colina Powella je vízová politika Spojených států vůči zahraničním studentům, zavedená po teroristických útocích z 11. září 2001, příliš přísná. Mnoho vynikajících studentů se pak raději zapisuje na univerzity v Kanadě a Evropě, protože dostat se do USA jim připadá neprůchodné, prohlásil Powell na zasedání sdružení amerických škol v Chicagu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Francie dnes čeká nový vládní návrh na řešení krize kolem CPE

Francie s napětím očekává, zda dnešek přinese obrat ve vleklé krizi kolem pracovních smluv pro mladé lidi, známých pod zkratkou CPE. Z dopolední schůzky v prezidentském paláci by měl vzejít návrh úpravy nedávno přijaté zákonné normy o CPE, která vzbudila až nečekaně prudký odpor. V podvečer pak mají odbory a studenti už se znalostí obsahu návrhu rozhodnout, zda a jak bude protestní hnutí pokračovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Becketta připomíná výstava v Praze

Samuel Beckett (1906 - 1989), irský dramatik a prozaik a nositel Nobelovy ceny za literaturu, by se 13. dubna dožil sta let. Jeho život i tvorbu připomíná včera otevřená výstava v pražském Karolinu. Spisovatel, který svou hrou Čekání na Godota způsobil převrat na poli moderního divadla, ve svém díle zachytil existenciální krizi člověka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Platy ve školství se loni zvýšily, ubylo zaměstnanců

Zaměstnanci mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol si minulý rok polepšili. Jejich plat se v průměru zvýšil zhruba o 6,1 procenta na 17.704 korun. Téměř čtyři tisíce zaměstnanců ale ze škol zřizovaných obcemi a kraji odešly. Naplňuje se tak dvouprocentní redukce počtu míst, kterou schválila vláda. ČTK o tom informovalo ministerstvo školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zájem o studium na liberecké univerzitě je letos menší než loni

O Technickou univerzitu v Liberci je letos menší zájem než loni. Do konce března škola přijala 6100 přihlášek, což je o pětinu méně než v roce 2005, kdy přišlo rekordních 7782 přihlášek. Přesto zájem více než dvojnásobně převyšuje možnosti univerzity, která ke studiu přijme zhruba stejný počet mladých lidí jako loni - asi 2700. ČTK o tom dnes informovala mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu I dnes pokračovaly v některých francouzských městech studentské protesty

Navzdory faktickému zrušení kritizovaných pracovních smluv pro mladé (CPE) pokračovaly i dnes v některých francouzských městech studentské protesty, ale v mnohem menším rozsahu než při posledním "akčním dnu". Studenti znovu nakrátko blokovali dopravu například v Toulouse, Nantes nebo Dunkerque, v řadě měst včetně Paříže se konaly manifestace, ale většinou za účasti jen několika set lidí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Brně bude nově možné studovat náboženství na akademické půdě

Teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci otevře od září kombinované studium oboru křesťanská výchova nově také v Brně. O zřízení vysokoškolského studia teologických disciplín v jihomoravské metropoli dlouhodobě usiluje brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Ve městě se širokou nabídkou vysokých škol tato možnost totiž dosud chyběla, řekla ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Absolventi podle zaměstnavatelů nejsou dobře připraveni na praxi

Absolventi českých vysokých škol mají dobré teoretické základy, univerzity je však stále nedostatečně připravují na praktické potřeby jejich budoucího povolání. Čerstvým držitelům vysokoškolských diplomů chybí také schopnost pracovat v týmu, zvládat stres a vysvětlovat své názory. Vyplývá to z výzkumu mezi zaměstnavateli, který na přelomu loňského a letošního roku provedlo Centrum pro studium vysokého školství. Jeho výsledky jsou dostupné na internetových stránkách centra.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  V Terezíně začíná seminář ministrů školství o holokaustu

V Terezíně na Litoměřicku dnes začíná dvoudenní mezinárodní seminář o holokaustu. Zúčastní se ho na 50 ministrů školství členských zemí Rady Evropy a Evropské kulturní konvence. V úterý budou ministři pokračovat v diskusi v pražském Karolinu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na vysokých školách možná vznikne obor pro státní úředníky

Vysoké školy možná budou v budoucnu nabízet speciální obor pro státní úředníky. Do konce roku by mělo ministerstvo školství předložit vládě návrh, jak by takový program měl vypadat. Je ale i možné, že budou pro adepty na práci ve veřejné správě jen upraveny některé již existující obory. Vyplývá to z materiálu, kterým se ve středu bude zabývat vláda.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští rektoři chtějí přilákat zahraniční doktorandy

Rektoři chtějí zvýšit počty zahraničních studentů v doktorandských programech na tuzemských univerzitách. ČTK to řekl předseda České konference rektorů (ČKR) Petr Sáha. Od jejich příchodu si slibují internacionalizaci výzkumného prostředí a rozšíření tvůrčího potenciálu vědeckých týmů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy se bojí, že nebudou moc čerpat peníze na vědu z EU

České vysoké školy se obávají, že nebudou v letech 2007 až 2013 schopny čerpat peníze na vědu a výzkum z fondů Evropské unie. Nemají totiž dostatek prostředků na krytí prvotních nákladů. Vadím jim také, že by se měl snížit podíl peněz určených na vědu a vzdělání, které do Česka směřují z fondů unie. ČTK to dnes řekl předseda České konference rektorů (ČKR) Petr Sáha.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Klaus podepsal zákon, který zjednoduší rozšiřování kvalifikace

Jednodušší cestu k rozšíření kvalifikace, a tím i k lepšímu uplatnění na trhu práce má umožnit zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, který dnes podepsal prezident Václav Klaus. ČTK o tom informoval ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzdělávaní o holokaustu naráží i na politické překážky

Vzdělávání o holokaustu naráží v řadě zemí na nedostatek způsobilosti na straně učitelů, nedostatek výukových materiálů a na politické překážky. Novinářům to dnes řekl Gunnar Mandt z řídícího výboru pro vzdělávání Rady Evropy. Zástupci zhruba 30 zemí Rady Evropy a zemí Evropské kulturní konvence dnes pokračovali v diskuzi o vzdělávání mladé generace o problémech holokaustu v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čechy nahrazují Slováci

„Naše medicína má ve světě oprávněně velmi dobrou pověst. Zejména Karlova univerzita je světoznámá, čeští lékaři se proto v zahraničí uplatňují snadno. Je škoda, že mnoho kvalifikovaných odborníků -a osobně jich znám desítky - si našlo nesrovnatelně lépe honorovanou práci v zemích, kde si lékařů a jejich znalostí a dovedností dokáží vážit,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jezuita, profesor, otevřený člověk

Vědec a kněz českého původu Ludvík Armbruster dostal vysoké rakouské vyznamenání. Narodil se v Čechách, ale jeho státní příslušnost byla rakouská. Polovinu života prožil v Japonsku a před několika lety se zase vrátil do Prahy. Profesor Ludvík Armbruster, kněz, jezuita, děkan Teologické fakulty Univerzity Karlovy, dostal v minulých dnech cenu rakouského prezidenta, „Rakouský čestný kříž za vědu a umění první třídy“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přírodovědecká fakulta UK pořádá trh pracovních příležitostí

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy pořádá ve spolupráci s projektem CareerMarket první trh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy. Na jeden den 11. května umožní jejich setkání s potenciálními zaměstnavateli, řekla dnes ČTK mluvčí projektu Kateřina Hlatká.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláci na sociální stipendia stále ještě čekají

Vyplácení sociálních stipendií provázejí nejasnosti. Některé vysoké školy tak ještě nevědí, kdy studenti peníze opravdu dostanou. Podle předsedy České konference rektorů Petra Sáhy si představitelé části univerzit stěžují, že na ně stále nedostaly dotace z ministerstva školství. To se ale brání. Navýšilo jim na začátku roku prostředky na neinvestiční výdaje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Brno přivítá akademiky

Brněnská Masarykova univerzita bude pořadatelem 5. českých akademických her, které se na různých sportovištích uskuteční v jihomoravské metropoli od 29. dubna do 5. května. Ve 28 odvětvích se jich zúčastní kolem 2700 sportovců.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 08:36 , © Univerzita Karlova v Praze