Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       ČSSD může voliče unavit, ODS překvapit

ČSSD může voliče unavit, ODS překvapit

ODS sice není příliš vidět, ale v závěru kampaně může překvapit a nabrat voliče, tvrdí sociolog médií Tomáš Trampota z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

* HN: Nerozmělní vysoký počet předvolebních diskusí lídrů ČSSD a ODS jejich účinek na voliče?

Nemělo by dojít k nějakému výrazně jinému účinku, než kdyby diskuse byla jen jedna. Zásadní vliv to může mít na nerozhodnuté voliče. Může dojít k takzvanému last moment swingu, tedy k výkyvu v sympatiích na poslední chvíli.

* HN: Proč letos nasadily těsně před volbami debatní arény všechny televize?

Diskuse sice volby nerozhodnou, ale jsou atraktivní pro diváky. Symbolizují ústřední konflikt politických stran. Lidé se na to budou určitě dívat, i když z rozdílných důvodů. Někteří budou fandit svému lídrovi, další prožívat konflikt.

* HN: Premiér Jiří Paroubek ale neustále tvrdí, že debaty rozhodnou.

Tvrdit, že duely rozhodnou, je také trochu strategie. V současnosti není Topolánek skoro vidět. Hraje se proto i na to, že se oba po dlouhé době objeví v nějakém souboji. Nicméně si opravdu nemyslím, že by to mělo rozhodnout volby.

* HN: Jak budou tedy lidé reagovat?

Topolánek má výhodu, protože není »obehraný«. Paroubek je všude prakticky denně. My voliči ho už máme tak trochu přečteného. Více se objevuje ve zprávách, více se objevuje v médiích obecně. Jeho vystoupení nebude žádné překvapení. U Topolánka může to překvapení hrát roli.

* HN: Duely tedy mohou přinést více spíše Topolánkovi?

Pokud neudělá nějakou zásadní chybu, tak by to mělo dopadnout spíše v jeho prospěch. Topolánek může využít momentu překvapení.

* HN: Může nějak ovlivnit voliče, když si přečtou článek od lídra strany?

Má to účinek. Přijde nám již v pořádku, že se Paroubek vyjadřuje ke všem problémům. Nicméně může dojít k jistému přesycení. Lidé začnou cítit, že už toho je příliš, a přijde něco jako bumerangový efekt. Více článků nemusí znamenat automatickou výhodu.

* HN: Může voliče Paroubek unavit?

Ano, ale aby to mělo efekt, musí jeho soupeř na tento aspekt zaútočit a zlákat na něj nerozhodnuté voliče. Pokud se ODS odmlčela úmyslně, tak by její »poslední úder« mohl nerozhodnuté voliče přesvědčit. Najednou bude všude ODS a to bude pro nás nové. Bude ale záležet na tom, zda a jak této možnosti ODS využije.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze