Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Homolka osmdesátiletý

Homolka osmdesátiletý

Historik umění Jaromír Homolka dnes slaví osmdesáté narozeniny. Jeho zájem se vždy soustředil na dějiny sochařství a architektury od 13. do 16. století. Stál za velkými projekty, jako byla výstava Jihočeská pozdní gotika (1965), publikace Pozdně gotické umění v Čechách (1978, 1984), obrovský katalog nerealizované expozice České umění gotické (1970).

Na Karlově univerzitě od roku 1966 vychoval tři generace českých historiků umění. Na mne jako jednoho z jeho žáků nejvíce zapůsobilo, že vědu o umění chápal jako exaktní činnost, nicméně každou přednáškou nám svým příkladem naznačoval, že k pochopení takových velikánů, jako byl Mistr třeboňského oltáře, Claus Sluter nebo Giovanni Pisano je nezbytně zapotřebí i cit a lidská vášeň.

Jeho největší publikací zůstává kniha Gotická plastika na Slovensku (1972), základní dílo pro domácí i zahraniční badatele. Žel jako torzo zbyl jeho projekt velké monografie Petra Parléře. Řada jeho cenných studií vyšla v malých nákladech - bylo by velmi užitečné, kdyby výbor toho nejlepšího se objevil souhrnně jako knižní publikace.

Peter Kováč


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze