Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V čele akreditační komise bude asi stát politoložka Dvořáková

V čele akreditační komise bude asi stát politoložka Dvořáková

Praha 15. května (ČTK) - V čele akreditační komise, která se vyjadřuje k novým studijním programům univerzit a hodnotí i kvalitu vysokých škol, bude asi stát politoložka z Vysoké školy ekonomické v Praze Vladimíra Dvořáková. Nahradí tak Miroslava Lišku, který požádal o uvolnění z funkce. Nové složení komise, ve které se objeví i sedm nových členů a pět bude zvoleno na druhé funkční období, vyplývá z návrhu ministerstva školství. Ve středu ho projedná vláda.

V komisi jsou zastoupeny veřejné vysoké školy, podniky i vědecké instituce. Chybí v ní ale zástupci soukromých vysokých škol, které tuto praxi již dříve kritizovaly.

V jednadvecetičlenné komisi se neobjeví ani nyní. Podle tajemníka komise Václava Vinše mají ale například přístup do pracovní skupiny pro neuinverzitní studium. Vliv na navrhování nových členů mohou uplatnit i prostřednictvím České konference rektorů, ve které jsou zastoupeny. Nové složení komise je podle Vinše regionálně i oborově vyvážené.

Akreditační komise funguje od roku 1990. Novou podobu dostala schválením nového vysokoškolského zákona v roce 1998. Od té doby například doporučila vznik 41 soukromých škol. Podaných žádostí bylo 104. Komise posuzovala i více než 6600 žádostí o akreditaci či prodloužení akreditace bakalářských, magisterských či doktorských studijních programů. Ve 160 případech doporučila omezení, pozastavení či odnětí akreditace. Členové komise jsou voleni na šest let. Na místě mohou setrvat maximálně dvě funkční období.

grd hj


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze