Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pražští vysokoškoláci už dostávají sociální stipendia

Pražští vysokoškoláci už dostávají sociální stipendia

Praha 26. května (ČTK) - Někteří pražští vysokoškoláci se už dočkali sociálních stipendií. Na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) jsou vyplácena ode dneška. Příští týden by je měli dostat první žadatelé na Karlově univerzitě (UK). ČTK to řekli zástupci těchto vysokých škol.

Na ČVUT požádalo o sociální stipendium přes 300 studentů. Prorektor pro studentské záležitosti Jaroslav Kuba předpokládá, že zájem bude až dvojnásobný. "Ukazuje se, že někteří posluchači o stipendia zapomněli požádat. Mohou tak učinit dodatečně. Peníze jim budou zpětně vyplaceny," řekl ČTK. Studenti ČVUT budou peníze dostávat vždy jednou za čtvrt roku. Školu navštěvuje přes 23.000 posluchačů.

Už příští týden by se měly objevit peníze na účtech prvních 360 žadatelů z Karlovy univerzity, uvedl mluvčí školy Václav Hájek. Studenti mohou o podporu žádat do 15. června. Univerzita předpokládá, že by o stipendium mohlo mít nakonec zájem téměř 600 z celkového počtu 47.000 posluchačů. Peníze dostanou zpětně za pět měsíců. Příští akademický rok jim bude stipendium vypláceno měsíčně. Podle kancléře univerzity Tomáše Jelínka ale stále ještě nejsou ujasněna některá pravidla a školy ještě nedostaly dotaci od ministerstva školství. UK tedy stipendia uhradí ze svého rozpočtu.

Vyplácení stipendií pro studenty ze sociálně slabých rodin přinesla loni na podzim novela vysokoškolského zákona, vysoké školy je tak letos rozdělují vůbec poprvé. Nárok na stipendium mají studenti od 1. ledna a podle odhadů by jich mělo dávky pobírat zhruba 13.000. Podmínkou je, že musí pocházet z rodin, jejichž příjem nepřesahuje 1,1 násobek životního minima. Letos je výše stipendia stanovena na 1620 korun měsíčně. Ze státního rozpočtu si to podle odhadů vyžádá kolem 220 milionů korun ročně.

grd kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze