Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektor UK: Bude zřejmě třeba novelizovat vysokoškolský zákon

Rektor UK: Bude zřejmě třeba novelizovat vysokoškolský zákon

Praha 25. května (ČTK) - Novelu vysokoškolského zákona platící od letošního roku bude zřejmě třeba změnit. Myslí si to rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Novela mimo jiné školám nařizuje, aby zveřejňovaly diplomové a disertační práce, a v tom je podle rektora problém.

Mnoho diplomových prací řeší věci tak, že by se daly komerčně využít. Když jsou publikovány dříve, než autoři stihnou například svůj nový postup patentovat nebo začít realizovat, mohl by jejich nápad někdo ukrást, řekl dnes Hampl ČTK a deníku Právo. Je třeba podle něj co nejvíc zajistit ochranu duševního vlastnictví.

Na tento problém upozorňují podle rektora hlavně technické vysoké školy, kde je zaměření na praktické využití poznatků bádání ještě větší. Ale i UK má podle něj dost prací, které přinášejí něco nového, například z chemie, fyziky, informatiky, ale i historie.

UK si chce nechat vypracovat právní analýzu, zda novela vysokoškolského zákona není v rozporu s autorským zákonem, uvedl kancléř univerzity Tomáš Jelínek.

Hampl ale řekl, že jinak není nic špatného na tom, aby školy práce svých studentů zveřejňovaly. "Škola se má takovými věcmi chlubit, ale ve své vlastní režii. Ne proto, že musí," poznamenal. Myslí si, že je nutné, aby o zveřejnění práce rozhodli odborníci.

Zatím ale školy studentské práce zveřejňovat musí. UK využívá všech krajních lhůt, které zákon dává, aby byl čas na jejich případné komerční využití, dodal rektor.

Petra Měšťanová kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze