Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Květen 2006
Dětský uzel aktuálního dokumentu Co čekat od přijímacích zkoušek

Co čeká uchazeče při červnových přijímačkách? Pokud se hlásí na jeden obor, pak se požadovaná oblast znalostí zřejmě lišit nebude. Některé VŠ dokonce přijímací zkoušky úplně zrušily.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výstava představí Uzbekistán

Podoby minulého i současného Uzbekistánu představí výstava nazvaná Expedice Džandavláttepa 2002-2005. Snímky z ojedinělého projektu českých archeologů budou k vidění v Rytířském sále Vlastivědného muzea Šumperk.

„Výstava chce širokou veřejnost seznámit s ojedinělým projektem české archeologie v dnešním jižním Uzbekistánu v části Evropanům málo známé Střední Asie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesorské tituly putují do Plzně

Západočeská univerzita v Plzni má od úterý tři nové profesory. V pražském Karolinu si jmenovací dekret z rukou prezidenta republiky převzal Ivo Budil z filozofické fakulty, Jan Škorpil z elektrotechnické fakulty a Viktor Viktora z fakulty pedagogické. Rozšířili tak počet profesorů, kteří na univerzitě působí, na číslo 79.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České centrum se zapojí to mezinárodního výzkumu vysokoškoláků

Centrum pro studium vysokého školství (CSVŠ) se zapojí to mezinárodního výzkumného projektu Eurostundent. Spolu s Českou republikou se šetření zaměřeného především na sociální a ekonomické podmínky studentů vysokých škol zúčastní dalších 20 evropských zemí. Jeho konečné výsledky by měly být zveřejněny v roce 2008. Novinářům to dnes řekl Ondřej Svatoň z oddělení výzkumu CSVŠ.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Žáci se mají učit, jak žít v tržní společnosti, tvrdí pedagogové

Už děti by se měly začít učit hospodařit s penězi, aby v dospělosti neměly existenční problémy a dokázaly zajistit sebe a svou rodinu. Přesvědčeni jsou o tom pedagogové Pedagogické fakulty UK v Praze, kteří od září tohoto roku spouštějí nový pilotní projekt schválený ministerstvem školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu EK navrhuje zdvojnásobit výdaje na univerzity v EU

Zdvojnásobit investice do vysokých škol v příštích deseti letech, více přiblížit univerzity potřebám světa podnikání a odstranit překážky bránící pohybu studentů po Evropě - to je jádro dnešního návrhu Evropské komise na modernizaci evropského vysokého školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V čele akreditační komise bude asi stát politoložka Dvořáková

V čele akreditační komise, která se vyjadřuje k novým studijním programům univerzit a hodnotí i kvalitu vysokých škol, bude asi stát politoložka z Vysoké školy ekonomické v Praze Vladimíra Dvořáková. Nahradí tak Miroslava Lišku, který požádal o uvolnění z funkce. Nové složení komise, ve které se objeví i sedm nových členů a pět bude zvoleno na druhé funkční období, vyplývá z návrhu ministerstva školství. Ve středu ho projedná vláda.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Homolka osmdesátiletý

Historik umění Jaromír Homolka dnes slaví osmdesáté narozeniny. Jeho zájem se vždy soustředil na dějiny sochařství a architektury od 13. do 16. století. Stál za velkými projekty, jako byla výstava Jihočeská pozdní gotika (1965), publikace Pozdně gotické umění v Čechách (1978, 1984), obrovský katalog nerealizované expozice České umění gotické (1970).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Egyptologické přednášky pokračují

Cyklus přednášek Česká egyptologie v Moravském zemském muzeu pokračuje. Miroslav Bárta z Českého egyptologického ústavu UK tentokrát seznámí veřejnost s technologií pozorování. Program s názvem Satelitní snímkování a nové poznatky o pyramidách panovníků Staré říše začíná dnes v 17 hodin v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČSSD může voliče unavit, ODS překvapit

ODS sice není příliš vidět, ale v závěru kampaně může překvapit a nabrat voliče, tvrdí sociolog médií Tomáš Trampota z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu EU vydá na celoživotní vzdělávání sedm miliard eur

Na programy celoživotního vzdělávání vydá Evropská unie v příštích sedmi letech 6,97 miliardy eur. Potvrdili to dnes v Bruselu ministři školství 25 členských zemí unie. Podle české ministryně Petry Buzkové má pro Českou republiku v tomto směru největší význam program Erasmus, který podporuje výměny vysokoškolských studentů a pedagogů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pracovní trh v USA má letos mimořádný zájem o absolventy škol

Letošní absolventi amerických vysokých škol se těší většímu zájmu ze strany zaměstnavatelů a mohou očekávat i vyšší nástupní platy a více zaměstnaneckých výhod. Nejlepší podmínky za poslední léta vyplývají ze současné silné ekonomiky Spojených států.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na akce studentů v únoru 1948 se zapomíná, tvrdí účastník

Několikrát v českých dějinách vystoupili studenti proti totalitním režimům. Jejich roli si dnes připomněli pamětníci na semináři "Vysokoškoláci za svobodu a demokracii" v sídle Senátu. Podle předsedy Pražského akademického klubu 48 Zdeňka Boháče ale například demonstrace studentů proti únorovému komunistickému převratu jsou veřejnosti téměř neznámé.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK dostala 16.500 žádostí o ubytovací stipendium

O ubytovací stipendium projevilo tento akademický rok zájem přes 16.500 studentů Univerzity Karlovy (UK). Celkem má škola kolem 47.000 posluchačů. Pouze v 28 případech škola žádosti nevyhověla, řekl dnes novinářům rektor Václav Hampl. Na tento druh stipendií mají studenti nárok od letošního roku. Dříve měli dotované bydlení jen ti, kteří získali místo na koleji. Nyní mohou o příspěvek zažádat všichni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor UK: Bude zřejmě třeba novelizovat vysokoškolský zákon

Novelu vysokoškolského zákona platící od letošního roku bude zřejmě třeba změnit. Myslí si to rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Novela mimo jiné školám nařizuje, aby zveřejňovaly diplomové a disertační práce, a v tom je podle rektora problém.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příští akademický rok spustí UK kreditní systém

Příští akademický rok spustí Univerzita Karlova (UK) celoškolský kreditní systém. Studenti by díky němu měli mít větší šanci volit si k povinným předmětům i přednášky nebo semináře z jiných oborů nebo vyučované na jiných fakultách. Měla by se také zvýšit prostupnost studia na univerzitě, řekl dnes novinářům rektor UK Václav Hampl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijímačky na VŠ: jak si zvýšit šance

Souběžně se středoškolskými maturitami začaly již na některých vysokých školách probíhat přijímací zkoušky. Na většinu letošních uchazečů boj o místo v prvním ročníku teprve čeká.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražští vysokoškoláci už dostávají sociální stipendia

Někteří pražští vysokoškoláci se už dočkali sociálních stipendií. Na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) jsou vyplácena ode dneška. Příští týden by je měli dostat první žadatelé na Karlově univerzitě (UK). ČTK to řekli zástupci těchto vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokou školu by mohli zájemci studovat také v Jeseníku

Vysokou školu by mohli od září příštího roku studovat zájemci také v severním cípu Olomouckého kraje v Jeseníku. O zřízení detašovaného pracoviště zaměřeného na cestovní ruch usiluje vedení Hotelové školy Vincenze Priessnitze. Podle autorů projektu by bylo zřízení pobočky vysoké školy v Jeseníku příležitostí i pro širší region.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zítra sklidíme, co teď zasejeme

Opravdu svobodný člověk nemůže poklesnout do podoby "myši", která pobíhá od regálu k regálu a hledá jeden "sýr" za druhým, aby si kousla tu do toho, tu do onoho. Takovéhle spotřební chování je typický útěk ze svobody, tvrdí v rozhovoru sociolog Miloslav Petrusek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na Univerzitu Karlovu přišlo téměř 52.500 přihlášek

Na Univerzitu Karlovu (UK) letos přišlo téměř 52.500 přihlášek ke studiu, jejich počet ale není konečný. Hlásit se ještě mohou zájemci o doktorské programy. Loni na univerzitu přišlo zhruba 54.400 přihlášek, předchozí rok jich bylo téměř 52.800, informoval ČTK mluvčí UK Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vladimír Palička je znovu děkanem

Akademický senát hradecké Lékařské fakulty Univerzity Karlovy rozhodl v tajném hlasování jednoznačně a ve funkci děkana znovu potvrdil dosavadního děkana Vladimíra Paličku. Fakultu tedy povede i v příštích čtyřech letech.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 10:26 , © Univerzita Karlova v Praze