Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Učím doktory chránit si místo

Učím doktory chránit si místo

Před každou operací musí každý pacient se zákrokem vyslovit souhlas. JUDr. Petr Šustek, doktorand na katedře občanského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy, v rámci svého grantového projektu vytváří standardizované souhlasové formuláře, které se snaží dostat do všech nemocnic v zemi.

Lékaři povinnost informovat pacienta kvůli času totiž podle Šusteka mnohdy zanedbávají.

„Snažíme se pro každý zákrok sepsat okruhy komplikací, o kterých pacient musí vědět. Je to manuál pro lékaře, aby na nic nezapomněl,“ říká Petr Šustek, který kvůli těmto otázkám založil Asociaci pro medicínské právo a bioetiku. Ještě jako studentovi se mu na standardizaci souhlasů podařilo získat také grant Univerzity Karlovy.

Stejně jako ostatní doktorandi, i Petr Šustek přednáší svým mladším kolegům.

Kromě práv ale dojíždí také na 2. a 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. „Starší generaci lékařů už většinou moc předělat nejde. Ti mladí si ale musejí uvědomit, že profesionálním přístupem, ve kterém je právo pacienta víc než diagnóza, si chrání taky vlastní zadek před žalobou,“ konstatuje.

Praktické téma je polovina úspěchu

Nejdůležitější pro úspěch akademické kariéry je podle něj najít si téma, které bude člověka nejen bavit, ale najde se pro něj také místo v praxi. Jinými slovy, bude možné jej využít. „Výsledek výzkumu musí mít praktické využití, bez toho pro mě nemá taková práce smysl,“ míní Šustek

Kromě působení na katedře občanského práva zabírají Šustkovi hodně času přednášky v nemocnicích a cesty na konference o kvalitě ve zdravotnictví.

„Informovaný souhlas je jedním z nejdůležitějších bodů takzvané akreditace, což je jakýsi certifikát kvality zdravotnického zařízení.“ Ten by podle Petra Šustka mělo získat co nejvíce českých nemocnic.

(ido)


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze