Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Díky vzdělávacím programům EU jezdí do zahraničí tisíce studentů

Díky vzdělávacím programům EU jezdí do zahraničí tisíce studentů

Praha 12. června (ČTK) - Prostřednictvím vzdělávacích programů Evropské unie jezdí každý rok do zahraničí několik tisíc českých žáků a studentů. Vysokoškoláci většinou vyjíždějí na tříměsíční až roční studijní pobyty, mladší studenti absolvují krátkodobé stáže v organizacích, které spolupracují s jejich školou. O účasti Česka v evropských vzdělávacích programech bude ve středu informovat vládu ministerstvo školství.

Česko se některých vzdělávacích programů účastnilo ještě před vstupem do EU. Zapojeno bylo do projektů Socrates, který je zaměřen na spolupráci mezi jednotlivými zeměmi v oblasti celoživotního učení, dále do programu na podporu celoživotního vzdělávání Leonardo da Vinci a programu Mládež zaměřeného na přípravu na zaměstnání. Po vstupu do unie přistoupilo k programům podporujícím vzdělávání a odbornou přípravu, například eLearning, a k projektům zaměřeným na spolupráci se třetími zeměmi.

Nejvíce studentů vyjíždí v programu Erasmus, který patří pod projekt Socrates. Od roku 1998 do loňska se ho zúčastnilo přes 17.400 vysokoškoláků. Loni v cizině studovalo 4200 mladých Čechů, počet se každý rok zvyšuje o 15 až 20 procent. Stoupá i množství cizinců, kteří v rámci Socrata přijíždějí na české vysoké školy, za posledních sedm let jich tu studovalo přes 6200.

Vysoké a vyšší odborné školy mohou díky vstupu země do EU od minulého akademického roku vysílat své studenty na stáže nejen do původních 15 členských zemí, ale i na Island, do Lichtenštejnska a Norska, kandidátských zemí a všech nových členských států. Nejčastěji jezdí Češi do Německa, Francie, Velké Británie a Španělska. Nejvíce jich studuje podnikání a management, cizí jazyky a filologii, inženýrství a technologie. Erasmus umožňuje stáže i pedagogům, minulý školní rok jich do zahraničí odjelo přes 1200, předchozí rok to bylo přes 980.

Zapojení Česka do evropských vzdělávacích programů lze podle ministerstva hodnotit jako úspěšné a přínosné. Pozitivní je zejména to, že se zvyšuje počet programů zaměřených na výjezdy studentů do zahraničí.

Petra Měšťanová kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze