Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zájem o zubní lékařství na 1. lékařské fakultě každý rok stoupá

Zájem o zubní lékařství na 1. lékařské fakultě každý rok stoupá

Praha 7. června (ČTK) - První lékařská fakulta Univerzity Karlovy zaznamenává v posledních letech stále vyšší zájem o studium zubního lékařství. Na 50 míst se letos hlásí přes 830 zájemců, loni se jich hlásilo přes 540 a předchozí rok více než 330. Počet přijímaných přitom zůstává zhruba stejný, a to zejména vzhledem k finanční náročnosti tohoto oboru, řekla dnes novinářům proděkanka fakulty Jana Dušková.

Studijní program zubní lékařství nahradil v roce 2004 stomatologii. Studium nového oboru je o rok kratší, trvá pět let. Je také více zaměřeno na praktickou výuku, jíž je věnována polovina hodin, a to výuku budoucího zubaře prodražuje, uvedla Dušková.

Absolvent bude mít titul MDDr. a bude moci hned po ukončení školy pracovat samostatně. Absolventi stomatologie mají titul MUDr. a po absolvování musí pracovat 36 měsíců pod vedením zkušeného lékaře, popsala rozdíly Dušková.

Kvůli zdražení výuky není podle ní možné navyšovat počet studentů, i když se hovoří o tom, že je to potřeba. Populace zubařů totiž stárne a školy neopouští dostatek čerstvých stomatologů. První lékařská fakulta počítá s tím, že zhruba za dva roky bude moci zvýšit počet přijímaných. Záležet bude na tom, kdy budou zrekonstruovány výukové prostory školy v Kateřinské ulici. Pak by mohli přijímat až 80 studentů.

Obor stomatologie nabízí pět lékařských fakult v republice. Počet studentů i absolventů zubního lékařství se od roku 1991 mírně zvyšuje. Zatímco v akademickém roce 1991/92 studovalo zubní lékařství 899 posluchačů, v roce 2004 to bylo 1284. Počet absolventů se v posledních třech letech pohybuje kolem 120.

Lékařské fakulty nechtějí brát výrazně více studentů, protože považují za nedostatečný příspěvek státu na studenta. Dotace se pohybuje kolem 115.000 korun, v minulých letech to bylo zhruba 80.000 korun. Zástupci škol vypočetli, že by bylo na zajištění výuky jednoho studenta třeba 200.000.

Petra Měšťanová kš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze