Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Začínají přijímačky na univerzitu

Začínají přijímačky na univerzitu

O studium v Pardubicích je zájem vyšší než počet míst

Série přijímacích zkoušek na pět fakult a dva vysokoškolské ústavy Univerzity Pardubice (UP) začíná už v pondělí 5. června. I letos se předpokládá boj, v některých oborech uspěje sotva desetina zájemců.

„Do prvních ročníků bakalářského studia a pětiletých magisterských studií obdržela univerzita ve vyhlášených jarních termínech přibližně o 500 přihlášek více než vloni. Přihlášek evidujeme 8700, UP ale plánuje pro akademický rok 2006/2007 přijmout celkem asi 3500 studentů,“ řekla Právu kancléřka univerzity Valerie Wágnerová.

Jednoznačně největší nával bude i letos na Fakultě ekonomickosprávní, kde bylo podáno 1370 přihlášek a přijato bude jen 120 uchazečů. „Přijmeme každého jedenáctého, je to dvojnásobný zájem proti loňsku. Na filozofické fakultě na humanitní studia bude přijat každý desátý,“ podotkla Wágnerová. Na humanitní obory se hlásí letos 794 uchazečů a přijato bude jen 80 nejlepších.

„Tradičně oblíbenými zůstávají jazykově zaměřené studijní programy - anglický jazyk pro hospodářskou praxi, kde má šanci zhruba každý osmý uchazeč, u učitelství angličtiny pro základní školy a německého jazyka pro hospodářskou praxi má šanci zhruba každý pátý uchazeč. U dalších společensko-vědních disciplín Fakulty filozofické či Fakulty ekonomicko-správní bude přijat zhruba každý 4. uchazeč,“ dodala kancléřka.

Na bakalářské studium ošetřovatelství bude moci být přijata pouze každá pátá uchazečka (470 přihlášek proti 90 přijímaným, obdobně jako

vloni). Největší šanci na přijetí mají zájemci o studium na Dopravní fakultě Jana Pernera a na Fakultě chemickotechnologické, kde počet přihlášek jen mírně převyšuje počty těch, kteří budou přijati. Nejmladší a nejmenší Fakulta restaurování, která sídlí v Litomyšli, přijme do bakalářského programu Výtvarná umění 16 ze 62 přihlášených.

Neustálý růst

Univerzita Pardubice každým rokem roste. Dnešních 8 tisícovek studentů studuje v téměř padesátce studijních programů se 110 studijními obory. „Očekáváme, že do roku 2010 bude na fakultách Univerzity Pardubice studovat celkem 10 tisíc studentů,“ odhadla kancléřka V. Wágnerová.

Zdeněk Seiner


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze