Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sociolog: Vláda by mohla zavést spoluúčast studentů

Sociolog: Vláda by mohla zavést spoluúčast studentů

Praha 26. června (ČTK) - Vznikající vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených by mohla podle sociologa Petra Matějů zavést finanční spoluúčast studentů na vysokých školách, i když v koaliční smlouvě školné není. Matějů dnes ČTK řekl, že ale není možné zavést finanční spoluúčast studentů bez funkčních programů sociální pomoci.

    Podle Matějů by vládní strany měly především otevřít debatu o financování vysokých škol, kterou považuje za velmi potřebnou. Vznikající vláda se v oblasti školství dokázala shodnout na základních bodech, které je třeba učinit hned. Uvažuje například o tom, že odloží nové státní maturity, které se měly poprvé konat v roce 2007/2008. Tento postup podpořil i Matějů. "Bude nutné synchronizovat rámcové vzdělávací programy se zaváděním státních maturit," řekl.

    S odložením nové podoby maturitní zkoušky naopak nesouhlasí ředitel Centra pro zjišťování výsledů vzdělávání Martin Chvál. "Nepřijde mně to jako nejšťastnější řešení. V katalozích požadavků k maturitní zkoušce se deklaruje, že jsou připravovány s dosud platnými pedagogickými dokumenty. Jsou sestaveny ale zároveň tak, aby předjímaly i vznikající rámcové vzdělávací programy," řekl ČTK.

    Podle jeho názoru by bylo škoda odložit státní maturitu kvůli tomu, že se teprve dokončují některé rámcové vzdělávací programy: "Rámcový vzdělávací program byl schválen pro základní vzdělávání. Výzkumný ústav pedagogický připravuje rámcový vzdělávací program pro gymnázia, který spatří světlo v dohledné době. U středních odborných škol a středních učilišť s maturitou tam nevidím horizont, kdy budou hotovy všechny rámcové vzdělávací programy."

    Už v roce 2007 by současné osnovy měly nahradit vzdělávací plány vypracované školou. Pedagogové by podle záměru reformátorů už neměli dětem předávat pouze hotové poznatky, ale spíš by je měli učit vyhledávat informace, vyhodnocovat je nebo pracovat v týmu.

    Nová maturita se bude skládat ze společné části, která bude pro všechny školy stejná a její znění bude zadávat stát, a profilové, tedy školní části, která bude v kompetenci ředitelů. Studenti budou v každé části maturovat ze tří předmětů.

    V návrhu koaliční smlouvy se zúčastněné strany zavázaly mimo jiné k tomu, že školné nezavedou, ale otevřou diskusi o větším zapojení soukromých zdrojů do financováni vysokých škol, vědy a výzkumu. Podle dohody koaličních stran připadne funkce ministra školství místopředsedkyni zelených Daně Kuchtové.

    pja kar



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze