Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Věda na ulici: lidé potkávali roboty

Věda na ulici: lidé potkávali roboty

Dav školáků se tísní ve vestibulu stanice metra C Muzeum. Zvědavě sleduje speciálně upravený stůl, na kterém se prohánějí dva roboti. Mají za úkol dostat co nejvíce pingpongových míčků do různobarevných jamek.

Roboti Kubík a Daisy však spíš než jako lidé vypadají jako akvárium plné drátů a zapomenutá instalatérská brašna. „Toho robota jsme vyráběli asi půl roku,“ popisuje student Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Pavel Jiroutek.

Ale nebyli to jen roboti, kdo včera přilákal stovky lidí na výstavu Věda v ulicích. Na různých místech Prahy byly k vidění zajímavosti z oblasti vědy a techniky - cílem akce bylo popularizovat tyto technické obory.

„Jedná se o druhý ročník výstavy s názvem Věda v ulicích, která má za cíl popularizovat vědu a techniku a zvýšit zájem mládeže o technické obory,“ vysvětlil ještě před začátkem akce člen organizačního výboru Stanislav Štěpánek.

„Já chci taky,“ volají nadšené děti na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3, zatímco jim před očima v šílené rychlosti krouží všemi směry několik železných kruhů, v jejichž středu je upoutaná mladá žena.

„Tohle zařízení se jmenuje aerotrim a je to trenažér používaný pro výcvik pilotů a kosmonautů. Vytváří pocit stavu beztíže,“ vysvětluje Jiří Stolín z Liberce, jehož firma Xtreme Sports trenažér vlastní.

O pár metrů dál hlouček lidí čeká, až se budou moci podívat dalekohledem na Slunce nebo na několikanásobně zvětšený žižkovský vysílač.

„Soustavou dvou dalekohledů můžeme pozorovat jak povrch Slunce se slunečními skvrnami, tak sluneční chromosféru, kde jsou vidět výrony sluneční hmoty na povrch Slunce,“ popisuje Pavel Suchan z Astronomické společnosti. Na tyto úkazy se podle jeho odhadů přišlo jen během včerejšího dopoledne podívat několik desítek lidí. „Největším překvapením promě byla asi pětiletá holčička, která uměla zpaměti vyjmenovat všechny planety naší sluneční soustavy,“ dodává Suchan.

Spousta zajímavých věcí byla k vidění i na dalších místech Prahy. Na blízkém náměstí Míru si mohli zájemci vyzkoušet, jak fungují fyzikální zákony, nebo obdivovat zručnost mladých techniků. Děti lákal hlavně pneumatický raketomet, který na jednoduchém principu ukazuje způsob vystřelování raket.

MAGDA HETTNEROVÁ


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze