Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Budoucí lékaři získají unikátní "trenažér" na cvičení operací očí

Budoucí lékaři získají unikátní "trenažér" na cvičení operací očí

Plzeň 15. června (ČTK) - Budoucí oční lékaři studující v Praze dostanou v dohledné době k výuce unikátní přístroj, který dokáže sloužit jako trenažér pro citlivé operace očí. Ve virtuální realitě budou provádět všechny možné typy očních zákroků. Zjistí nejen, zda dokáží operaci provést bezchybně, ale také například, zda mají pro oční mikrochirurgii schopnosti, trpělivost a talent. Přístroj bude umístěn na oční klinice v nemocnici v Praze Motole, řekla dnes ČTK v Plzni na kongresu očních lékařů předsedkyně výboru České oftalmologické společnosti Šárka Pitrová.

Až dosud se budoucí oční lékaři učili operovat na prasečích očích. Ta nejsou vždy vhodná, protože nemusejí mít shodná onemocnění jako lidé, navíc jich není dostatek. Nový přístroj dokáže věrohodně simulovat jakýkoliv typ požadované oční nemoci. Lékař na něm pod mikroskopem na modelu hlavy nacvičuje s nástroji jednotlivé kroky operace. Cvičí si tak prostorové vidění, koordinaci rukou a schopnosti provádět mikrochirurgické úkony, uvedla Pitrová.

Přístroj je ve východním bloku úplně nový. "Pokud vím, je to asi poprvé, co se tady vystavuje, a rozhodně to bude poprvé, kdy bude instalován," řekl ČTK Jan Tichý ze společnosti, která přístroj do Česka přivezla. Novinku si dnes poprvé prohlédli oční lékaři právě na svém kongresu v Plzni.

Hodnota přístroje a příslušného kurzu je několik milionů korun. Na počítači lze podle požadavků a zadání řadu přesně naprogramovat tréninkových sekvencí. Podle Tichého bude přístroj sloužit studentům Univerzity Karlovy a ČVUT. Kromě EU se na jeho pořízení podílel i pražský magistrát. "Student má možnost, aniž by poškodil reálného pacienta, nebo spotřeboval spoustu očí, ve virtuální realitě provádět nácvik. Přístroj zcela objektivně hodnotí postup a má celou řadu kritérií, která lze hodnotit," dodal Tichý.

Lada Pešková fcz


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze