Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ke změnám na FF UK dochází, chce to ale čas

Ke změnám na FF UK dochází, chce to ale čas

Michaela Peroutková si klade odvážnou otázku, zda jsou výběrová řízení na Filozofické fakultě UK skutečně rovná a otevřená (Čemu slouží výběrové řízení na FF UK, LN 13. 6.). Pominu skutečnost, že tuto otázku si klade neúspěšná adeptka jednoho z konkursů, rád bych se vyjádřil pouze k věcným záležitostem.

Paní Peroutková odhaluje čtenářům svůj pohled na podobu dvou výběrových řízení na naší fakultě, a to na sociologii a českou literaturu. První případ byl dokonce na její popud kontrolován na úrovni Univerzity Karlovy a vzhledem k tomu, že nebyly zjištěny pochybnosti, stává se spoluviníkem stavu i sám pan rektor. Druhý případ je spíše pocitovým cvičením na téma špatného dojmu. Navíc se z mého pohledu dotyčné případy týkají skutečně fungujících základních součástí, jejichž vedoucí mají moji plnou důvěru.

Z pozice děkana FF UK, který je první čtyři měsíce ve funkci, musím zdůraznit, že v případě naší fakulty se nyní dějí poměrně zásadní změny, jež by měly každý náznak oněch zaběhnutých struktur přinejmenším prosvětlit. FF UK projde v příštích čtyřech letech zásadní reakreditací svých oborů, přičemž tyto reakreditace se dotknou i personálních záležitostí, všichni vedoucí základních součástí musejí nejpozději do 30. 11. 2006 předložit k rukám děkana koncepce rozvoje svých ústavů, na některých základních součástech budou vypsány veřejné konkursy, připravujeme se na projekty v rámci 7. rámcového programu...

Nechci vyjmenovávat další a další oblasti, ve kterých se fakulta musí posunout, pokud chce být moderní školou. Spíše chci zdůraznit, že kritiku neodmítám, pouze varuji před zobecněním jakéhokoliv konkrétního problému. Je jednoduché říci na základě negativní zkušenosti či osobního zklamání, že je vše špatně a instituce je zakleta do starých struktur. Je mnohem složitější nahlížet situaci v širším kontextu a bylo by skutečně naivní si myslet, že je reálné, aby došlo ke změně takto obrovské instituce během čtyř měsíců.

Michal Stehlík


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze