Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červen 2006
Dětský uzel aktuálního dokumentu Když vybraná škola zklame, zkusíme to jinak

Některé děti ztratí chuť do učení jenom proto, že neobstojí při poměřování s ostatními. V domácím vzdělávání se ale měří jen samy se sebou, s tím, co už dokázaly a co ještě ne.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Začínají přijímačky na univerzitu

Série přijímacích zkoušek na pět fakult a dva vysokoškolské ústavy Univerzity Pardubice (UP) začíná už v pondělí 5. června. I letos se předpokládá boj, v některých oborech uspěje sotva desetina zájemců.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Funkce se ujal děkan husitské fakulty -Kanaďan Holeton

Nový děkan Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy David Holeton se dnes ujal funkce. Kanadského profesora teologie, působícího v Praze už řadu let, zvolil do čela školy akademický senát fakulty letos v březnu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Celý svůj život zasvětil medicíně

Zdeněk Dienstbier, zakladatel a prezident Ligy proti rakovině, oslavil osmdesáté narozeniny. Žluté květy z papíru letos vykvetly v ulicích našich měst již podesáté. Nosit 10. května na klopě měsíček lékařský a dávat najevo svůj příspěvek na boj proti rakovině, jako by už dnes patřilo k dobrým mravům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zkoumají, jak žijí Vietnamci

Kde a jak v Chebu žijí zástupci vietnamské komunity. To od včerejška zjišťují studenti a pedagogové z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty UK Praha. V Chebu se budou pohybovat do soboty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zájem o zubní lékařství na 1. lékařské fakultě každý rok stoupá

První lékařská fakulta Univerzity Karlovy zaznamenává v posledních letech stále vyšší zájem o studium zubního lékařství. Na 50 míst se letos hlásí přes 830 zájemců, loni se jich hlásilo přes 540 a předchozí rok více než 330. Počet přijímaných přitom zůstává zhruba stejný, a to zejména vzhledem k finanční náročnosti tohoto oboru, řekla dnes novinářům proděkanka fakulty Jana Dušková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na mezinárodní kongres do Českých Budějovic míří asi 500 vědců

Na 500 vědců z celého světa přijede koncem června do Českých Budějovic na kongres Společnosti pro vědy a umění (SVU), který pořádá Jihočeská univerzita. Týden budou diskutovat na téma Česká a slovenská věda a kultura v mezinárodních souvislostech. Čeká je i kulturní program a výlety. Všechny akce jsou otevřené i pro veřejnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesor Slípka slaví osmdesátiny

Osmdesátiny dnes oslaví Plzeňan Jaroslav Slípka, významný vědec, lékař a profesor, který od roku 1979 do roku 1993 vedl Procháskův ústav v Plzni a dodnes zde působí na oddělení histologie a embryologie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Díky vzdělávacím programům EU jezdí do zahraničí tisíce studentů

Prostřednictvím vzdělávacích programů Evropské unie jezdí každý rok do zahraničí několik tisíc českých žáků a studentů. Vysokoškoláci většinou vyjíždějí na tříměsíční až roční studijní pobyty, mladší studenti absolvují krátkodobé stáže v organizacích, které spolupracují s jejich školou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učím doktory chránit si místo

Před každou operací musí každý pacient se zákrokem vyslovit souhlas. JUDr. Petr Šustek, doktorand na katedře občanského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy, v rámci svého grantového projektu vytváří standardizované souhlasové formuláře, které se snaží dostat do všech nemocnic v zemi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kariéra vědce: Roky práce za 5 tisíc

Na vysoké škole studují minimálně osm let, aby pak mohli roky pobírat třeba jen průměrnou mzdu. I přesto se u nás vědě a výzkumu věnuje přes 60 tisíc lidí.Ačkoliv stát dává na vědu rok od roku více peněz, práce v laboratoři stále ještě není tak bezstarostné zaměstnání. Nejtěžší je totiž vůbec vědeckou kariéru začít.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bohumil Prusík - lékařský kandidát Nobelovy ceny

120 let letos uplynulo od narození výrazné postavy lékařství první poloviny minulého století profesora MUDr. Bohumila Prusíka, DrSc. Tento vynikající internista, pocházející z rozvětveného, na známé osobnosti bohatého rodu Prusíků z Kralovicka, spatřil světlo světa 26. května 1886.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čemu slouží výběrové řízení na FF UK

Uchazeči o studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a její stávající studenti si dříve nebo později pravděpodobně položí otázku, kdo vlastně na této vzdělávací instituci vyučuje. Kde a jak nabyli jejich vyučující vzdělání a jak se někdo stane akademickým pracovníkem na FF UK? Stanovisko UK uvnitř.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ke změnám na FF UK dochází, chce to ale čas

Michaela Peroutková si klade odvážnou otázku, zda jsou výběrová řízení na Filozofické fakultě UK skutečně rovná a otevřená. Pominu skutečnost, že tuto otázku si klade neúspěšná adeptka jednoho z konkursů, rád bych se vyjádřil pouze k věcným záležitostem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nelítostný bojovník se závislostmi

Docent Jaroslav Skála celý svůj život zasvětil válce s alkoholismem. Letos oslavil devadesátiny. Vrchní vymítač alkoholismu v Česku a průkopník nových způsobů léčby závislostí Jaroslav Skála nedávno oslavil devadesátiny. Letos je to také přesně pětapadesát let, co v Praze založil vůbec první záchytnou stanici na světě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budoucí lékaři získají unikátní "trenažér" na cvičení operací očí

Budoucí oční lékaři studující v Praze dostanou v dohledné době k výuce unikátní přístroj, který dokáže sloužit jako trenažér pro citlivé operace očí. Ve virtuální realitě budou provádět všechny možné typy očních zákroků. Zjistí nejen, zda dokáží operaci provést bezchybně, ale také například, zda mají pro oční mikrochirurgii schopnosti, trpělivost a talent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijímačky na VŠ v plném proudu

Na většině vysokých škol jsou přijímačky v plném proudu. Platí to i pro ústeckou Univerzitu J. E. Purkyně. Řady studentů zdejší Fakulty sociálně-ekonomické chce rozšířit i gymnazistka Pavla Adéeová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Samo školné o dostupnosti vzdělání moc nevypovídá

Volby vyhrála strana, která dlouhodobě navrhuje, aby se studenti podíleli na financování svého studia. Je tedy čas uvažovat, jaké řešení připadá v úvahu a jak to dělají jinde. Školné. Před volbami se všichni toho slova báli. Přesto je ve hře. Vítězná strana, ODS, totiž s podílem vysokoškoláků na financování vlastního studia dlouhodobě počítá.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Šance pro odmítnuté: placené studium na VŠ

Kdo v těchto dnech absolvuje přijímačky na veřejnou vysokou školu a nedostane se na ni, stále ještě nemusí mít cestu uzavřenou. Mnohé vysoké školy otevírají takzvané placené studium, přes které se studenti také mohou dobrat k titulu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věda na ulici: lidé potkávali roboty

Dav školáků se tísní ve vestibulu stanice metra C Muzeum. Zvědavě sleduje speciálně upravený stůl, na kterém se prohánějí dva roboti. Mají za úkol dostat co nejvíce pingpongových míčků do různobarevných jamek. Roboti Kubík a Daisy však spíš než jako lidé vypadají jako akvárium plné drátů a zapomenutá instalatérská brašna. „Toho robota jsme vyráběli asi půl roku,“ popisuje student Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Pavel Jiroutek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sociolog: Vláda by mohla zavést spoluúčast studentů

Vznikající vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených by mohla podle sociologa Petra Matějů zavést finanční spoluúčast studentů na vysokých školách, i když v koaliční smlouvě školné není. Matějů dnes ČTK řekl, že ale není možné zavést finanční spoluúčast studentů bez funkčních programů sociální pomoci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká diplomacie vybrala projekty na podporu běloruské opozice

České ministerstvo zahraničí podpoří dvacítku projektů, které mají pomoci představitelům běloruské opozice. Ve výběrovém řízení uspěla například Arcidiecézní charita, která zajistí vzdělávání běloruských studentů, Masarykova univerzita bude organizovat zimní školu pro mladé lídry Běloruska a Univerzita J. E. Purkyně chystá vzdělávání pro demokracii.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příprava odborníků na Windows Vista

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy vyučuje v rámci předmětu Praktika programování pro Windows vývoj aplikací pro připravovaný operační systém Windows Vista.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 12:51 , © Univerzita Karlova v Praze