Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mezinárodní stážisté byli na pražských klinikách spokojeni

Mezinárodní stážisté byli na pražských klinikách spokojeni


    Praha 28. července (ČTK) - S třítýdenní stáží v pražských fakultních nemocnicích byli studenti medicíny z USA, Kanady, Austrálie a dalších zemí velmi pokojeni. V závěrečném ohodnocení označila většina ze 120 mediků z 21 lékařských fakult program za excelentní. ČTK to řekl Martin Jan Stránský, který program mezinárodních stážistů pořádá v Praze již devátý rok.

    "Byla to pro ně velice pozitivní zkušenost," citoval ze studentských hodnocení. Medici dnes ukončili stáž závěrečnou zkouškou a obdrželi vysvědčení, které mohou předložit své mateřské fakultě a získají tak body ve svém studijním programu.

    Medici oceňovali, že mohli nahlédnout do českého zdravotnického systému, který je odlišný od toho, který je v jejich mateřské zemi. "Vítali, že i přesto, že tady máme nesystém zdravotnictví, se tady děje spousta dobré práce na špičkové úrovni," řekl Stránský.

    Studenti si podle něj všímali rozdílů mezi nemocnicemi i jednotlivými odděleními téže nemocnice. Rozdíly je překvapily, v USA jsou prý podmínky "mnohem homogennější". Líbily se jim i odpolední semináře, na nichž probírali s předními českými profesory v oboru medicíny různé přístupy k pacientům a myšlení v medicíně v odlišných zdravotnických systémech. "Všichni v závěrečném hodnocení napsali, že doporučí stáž v Praze i svým kolegům," dodal s uspokojením Stránský.

    Studenti navštívili pražské kliniky ve fakultních nemocnicích v Motole, na Karlově náměstí, v Krči, na Vinohradech a v Ústřední vojenské nemocnici. Pro mnohé bylo velkým zážitkem, že se podívali i do operačních sálů. Američtí medici se totiž dostávají k pacientům až ve třetím roce čtyřletého studia. "Ukázali jsme jim kromě operačních sálů i rutinní medicínu, aby si uvědomili, že není vše jen dramatické, ale je to i běžné vyplňování papírů a 20 pacientů se stejnou obtíží za sebou," uvedl Stránský.

    Vedle Stránského, který řídí soukromou kliniku na Národní a několik týdnů v roce přednáší jako neurolog na univerzitě v Yale, přednášeli mezinárodním stážistům bývalý ministr zdravotnictví a přednosta neurologické kliniky v Motole Martin Bojar či děkan třetí lékařské fakulty Univerzity Karlovy a přednosta gynekologicko-porodnické kliniky z Vinohrad Bohuslav Svoboda. Stránského mezinárodní program stážistů se jako jediný český program zařadil do sítě mezinárodního katalogu International Health Medical Education, který nabízí předem schválené stáže studentům amerických lékařských fakult v zemích celého světa.

    Naďa Myslivcová mal




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze