Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti z různých koutů světa se budou v Praze učit česky

    Praha 30. července (ČTK) - Studenti z různých koutů světa se dnes v Praze začnou učit česky. V rámci měsíčního kurzu bude 100 lidí z Číny, Japonska či USA pronikat do tajů českého jazyka a kultury. Pro některé účastníky půjde o první setkání s tímto západoslovanským jazykem, jiní si chtějí své znalosti prohloubit a upevnit. ČTK to řekla Marie Poláčková z Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy, který kurz pořádá.

    Kurzu se mohou zúčastnit lidé, kteří mají maturitní zkoušku. "Většině účastníků je mezi 20 a 30 lety, nejstaršímu bylo kolem 70 let," uvedla Poláčková.

    Do Prahy se jezdí učit česky děti emigrantů, krajané žijící v USA a jinde, manželky diplomatů, úředníci z různých institucí Evropské unie, studenti, ale i ti, kteří chtějí pouze poznat Českou republiku zblízka. Náklady si většina z nich hradí sama. "Národní agentura Sokrates platí pobyt některým studentům," poznamenala Poláčková.

    Výuka je každý den dopoledne, a to celý měsíc. Pouze polští studenti bohemistiky přijíždějí jen na dva týdny. "Za měsíc zvládnou začátečníci běžnou komunikaci, domluví se a rozumí dialogům na ulici," uvedla Poláčková. Začátečníkům výklad o české kultuře a historii lektoři překládají zpočátku do angličtiny.

    Program pátého ročníku kurzu začíná přijetím na pražské Staroměstské radnici a končí prohlídkou historické budovy Karolina. V rámci kurzu navštíví studenti různé kouty Čech i Moravy, uvidí české filmy, podebatují s jejich režiséry, budou diskutovat s českými spisovateli a dalšími významnými osobnostmi české kultury.

    Češtinu se v sobotu začalo v Praze učit také zhruba 200 účastníků padesátého ročníku Letní školy slovanských studií, kterou pořádá Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Do tajů českého jazyka pronikají cizinci i v dalších kurzech na jiných českých univerzitách.

    Radka Fialová kš




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze