Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       České univerzity čelí zvýšenému zájmu studentů ze zahraničí

České univerzity čelí zvýšenému zájmu studentů ze zahraničí


    Praha 22. srpna (ČTK) - České univerzity zaznamenávají v posledních letech zvýšený zájem o studium ze strany cizinců. Žádná omezení pro studenty ze zahraničí nejsou. Platit si studium musí pouze ti, kteří absolvují výuku v angličtině. Vyplývá to z informací, které ČTK získala od zástupců škol.

    Některé vysoké školy v zahraničí se už nárůstu studujících cizinců začaly bránit, české vysoké školy ale přijímají studenty bez ohledu na státní občanství za stejných podmínek. "Fakulty vždy rozhodují podle kapacity, ale neexistují žádná směrná čísla například pro to, kolik cizinců hovořících česky má, či smí být přijato," řekl ČTK mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

    Na většině vysokých škol fungují již několik let výměnné pobyty. Studenti ze zahraničí přijíždějí v rámci dvoustranných smluv nebo na základě evropských programů. "Do programu EU Sokrates/Erasmus jsme zapojeni od roku 1999 a v počátcích přijíždělo na jednosemestrální pobyty okolo pěti studentů, většinou z Německa, po roce 2003 se počty zdvojnásobovaly a v uplynulém akademickém roce jich u nás pobývalo 38," uvedla mluvčí ústecké Univerzity J.E. Purkyně Jana Šiková.

    Masarykovu univerzitu v Brně navštěvuje 2197 studentů ze zahraničí. Před pěti lety jich bylo 1083 a před deseti lety 442. "Zájem se zvyšuje každý rok, žádné limity nemáme," uvedl kancléř univerzity Jiří Nantl. Povinnost platit poplatek za studium není vázána na státní příslušnost. "Vybíráme za výuku v jiném než českém jazyce," upřesnil. Znalost českého jazyka se předpokládá, ale zpravidla se nezjišťuje.

    Univerzita Karlova nabízí cizincům také studium v angličtině, za něž se platí. Například lékařské fakulty vybírají okolo 300.000 korun za rok. "V roce 2004 jsme měli těchto samoplátců 736, nejvíce jich bylo z Velké Británie, Norska, Portugalska, Německa, Indie, USA a Kanady," uvedl Hájek. Loni bylo zahraničních studentů, kteří mají výuku v angličtině, celkem 1069. Za výuku v češtině cizinci neplatí, v roce 2005 takových bylo zhruba 4400.

    Podle ministerstva školství studuje na českých vysokých školách okolo 20.000 cizinců, což je zhruba osm procent z celkového počtu. Velkou část z nich tvoří posluchači ze Slovenska.

    Zájmu studentů ze zahraničí čelí i vysoké školy v dalších zemí Evropské unie. Některé chtějí počet cizinců na školách omezit, aby měli větší šanci uspět domácí zájemci. Podle zákonodárců EU je omezení nemožné, přesto v Rakousku a Belgii kvóty pro zahraniční studenty zavádějí.

    Radka Fialová mkv




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze